Kemi

EDTA

08. oktober 2019 af hellokitty3 - Niveau: Universitet/Videregående
Hej er noge der kan forklar mig opgave b som er vedhæftet
Jeg kan ikke komme videre jeg beregne koncentration af Na+

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. oktober 2019 af Sveppalyf (Slettet)

                EDTA4- + Na+ ⇔ [Na(EDTA)]3-

Før             1M      0,001M      0M

Ligevægt    1-x      0,001-x       x

K = [ (Na(EDTA))3- ] / ( [EDTA4-] * [Na+] )

4*102 = x / ( (1-x)*(0,001-x) )  <=>

x = 9,98*10-4 M

Den tilbageværende mængde Na+ har så koncentrationen

0,001M - 9,98*10-4M = 2*10-6M


Svar #2
08. oktober 2019 af hellokitty3

Men hvad er x altså hvad svarer det til

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. oktober 2019 af Sveppalyf (Slettet)

x er den mængde af EDTA4- som har reageret når ligevægten har indstillet sig.

Altså til at starte med har du 1 M EDTA4- og 0,001M Na+ og ikke noget Na(EDTA)3-. Så begynder reaktionen, og efter et stykke tid har der indstillet sig en ligevægt. Nu er der omdannet x mol EDTA4-, x mol Na+, og der er dannet x mol Na(EDTA)3-, så de nye koncentrationer er (1-x), (0,001-x) og x henholdsvis.


Svar #4
08. oktober 2019 af hellokitty3

Og hvorfor trække du 0,001 M fra 9,98 tilsist`?


Svar #5
08. oktober 2019 af hellokitty3

Og jeg har svaret på opgaven og der står at det skal give 2,49 mikromol 


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. oktober 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Man bliver spurgt om at beregne koncentrationen af de Na+-ioner som ikke er bundet i Na(EDTA)3-. Hvis man har 0,001 mol Na+ til at starte med, og x mol bliver bundet til Na(EDTA)3-, så er der 0,001-x tilbage.


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. oktober 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Nå, jeg har måske bare været lidt for grov med at afrunde.

Med noget CAS finder du

x = 0,00099750375

Så får man 

0,001 - 0,00099750375 = 2,49*10-6 M = 2,49 μM


Svar #8
08. oktober 2019 af hellokitty3

Okkay tak :)


Skriv et svar til: EDTA

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.