Kemi

Mættet opløsnibg

30. oktober 2019 af Buma (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående
En vandig opløsning mættet med dihydrogensulfid er 0,1 M mht. dihydrogensulfid. Beregn hvor mange gange større sulfidion-koncentrationen ([S2–]) der er ved pH 9 sammenlignet med pH 0,4.

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. oktober 2019 af janhaa

hint:

K_{a1}*K_{a2}=\frac{[H^+]^2*[S^{2-}]}{[H_2S]}


Brugbart svar (1)

Svar #2
31. oktober 2019 af Sveppalyf (Slettet)

H2S(s) ⇔ 2 H+(aq) + S2-(aq)

Ksp = [H+]2 * [S2-]

Da dette er en konstant, har vi

Ksp, ved pH=9 = Ksp, ved pH=0,4  <=>

[H+]2ved pH=9 * [S2-]ved pH=9 = [H+]2ved pH=0,4 * [S2-]ved pH=0,4  <=>

[S2-]ved pH=9 / [S2-]ved pH=0,4 = [H+]2ved pH=0,4 / [H+]2ved pH=9

Da vi har [H+] = 10-pH, får vi

[S2-]ved pH=9 / [S2-]ved pH=0,4 = (10-0,4)2 / (10-9)2 = 1,6*1017


Svar #3
31. oktober 2019 af Buma (Slettet)

Forstår jeg ikke, jeg skal bruge bufferligni g til det

Svar #4
31. oktober 2019 af Buma (Slettet)

Men vi kan ikke koncentration af H og S og H2S

Brugbart svar (0)

Svar #5
31. oktober 2019 af janhaa

#4 Men vi kan ikke koncentration af H og S og H2S

[S^2-] = x

[H2S] = 0,1 M

[H^+] => pH


Svar #6
31. oktober 2019 af Buma (Slettet)

Hvorfor er konc af h lig med pH

Brugbart svar (0)

Svar #7
31. oktober 2019 af janhaa

#6 Hvorfor er konc af h lig med pH

https://nn.wikipedia.org/wiki/PH


Brugbart svar (0)

Svar #8
31. oktober 2019 af mathon

#4
        \small \small \begin{array}{llll} \textup{Du har jo}&\left [ S^{\, 2-} \right ]=K_{a1}\cdot K_{a2}\cdot \frac{\left [H_2S \right ]}{\left [H_3O^+ \right ]^2}\\\\ \textup{og}&\left [ S^{\, 2-} \right ]_{\textup{pH = 9}}=K_{a1}\cdot K_{a2}\cdot \frac{\left [H_2S \right ]}{\left (10^{-9} \right )^2}=K_{a1}\cdot K_{a2}\cdot \frac{\left [H_2S \right ]}{10^{-18} }\\\\ &\left [ S^{\, 2-} \right ]_{\textup{pH = 0.4}}=K_{a1}\cdot K_{a2}\cdot \frac{\left [H_2S \right ]}{\left (10^{-0.4} \right )^2}=K_{a1}\cdot K_{a2}\cdot \frac{\left [H_2S \right ]}{10^{-0.8} }\\\\ \textup{og forholdet:}&\frac{\left [ S^{\, 2-} \right ]_{\textup{pH = 9}}}{\left [ S^{\, 2-} \right ]_{\textup{pH = 0.4}}}=\frac{K_{a1}\cdot K_{a2}\cdot \frac{\left [H_2S \right ]}{10^{-18} }}{K_{a1}\cdot K_{a2}\cdot \frac{\left [H_2S \right ]}{10^{-0.8} }}=10^{18}\cdot 10^{-0.8}=10^{18-0.8}=10^{17.2} \end{array}


Svar #9
31. oktober 2019 af Buma (Slettet)

Forstår det ikke hvorfor er konc af s2- lige ned det første udtryk og hvorfor er konc af h3o* lig med 10-9 i anden

Brugbart svar (0)

Svar #10
31. oktober 2019 af janhaa

#9 Forstår det ikke hvorfor er konc af s2- lige ned det første udtryk og hvorfor er konc af h3o* lig med 10-9 i anden

https://nn.wikipedia.org/wiki/PH


Brugbart svar (0)

Svar #11
01. november 2019 af mathon

               \small \begin{array}{lllll}\\\\ &H_2S\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_2O\, _{\textit{(l)}}\; \longrightarrow\; HS^-\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_3O^+\, _{\textit{(aq)}} \\\\ &\frac{\left [HS^- \right ]\cdot \left [ H_3O^+ \right ]}{\left [ H_2S \right ]}=K_{a1}\\\\ &HS^-\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_2O\, _{\textit{(l)}}\; \longrightarrow\; S^{\, 2-}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_3O^+\, _{\textit{(aq)}} \\\\ &\frac{\left [ S^{2-} \right ]\cdot \left [ H_3O^+ \right ]}{\left [ HS^- \right ]}=K_{a2}\\\\ \textup{reaktionsbr\o kprodukt}&\frac{\left [HS^- \right ]\cdot \left [ H_3O^+ \right ]}{\left [ H_2S \right ]}\cdot \frac{\left [ S^{2-} \right ]\cdot \left [ H_3O^+ \right ]}{\left [ HS^- \right ]}=K_{a1}\cdot K_{a2}\\\\ &\frac{\left [ S^{2-} \right ]\cdot\left [ H_3O^+ \right ]^2 }{\left [ H_2S \right ]}=K_{a1}\cdot K_{a2}\\\\ &\left [ S^{2-} \right ]=\frac{\left [ H_2S \right ]}{\left [ H_3O^+ \right ]^2}\cdot K_{a1}\cdot K_{a2}\\\\ \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #12
01. november 2019 af mathon

         \small \small \begin{array}{lllll} \textup{hvoraf:}\qquad \qquad \qquad \qquad\\ &\left [ S^{2-} \right ]_{\textup{ved pH = 9}}=\frac{\left [ H_2S \right ]}{\left (10^{-9} \right )^2}\cdot K_{a1}\cdot K_{a2}\\\\ &\left [ S^{2-} \right ]_{\textup{ved pH = 0.4}}=\frac{\left [ H_2S \right ]}{\left (10^{-0.4} \right )^2}\cdot K_{a1}\cdot K_{a2}\\\\ &\frac{\left [ S^{2-} \right ]_{\textup{ved pH = 9}}}{\left [ S^{2-} \right ]_{\textup{ved pH = 0.4}}}=\frac{10^{-.8}}{10^{-18}}=10^{-0.8}\cdot 10^{18}=0.16\cdot 10^{18}=1.6\cdot 10^{17} \end{array}

           \left [ S^{2-} \right ] ved pH = 9 er 1.6\cdot 10^{17} større end \left [ S^{2-} \right ] ved pH = 0.4


Brugbart svar (0)

Svar #13
01. november 2019 af mathon

         da \small \left [ H_3O^+ \right ]=10^{-pH} 


Brugbart svar (0)

Svar #14
01. november 2019 af mathon

rettelse:

      \left [ S^{2-} \right ] ved pH = 9 er 1.6\cdot 10^{17} gange større end \left [ S^{2-} \right ] ved pH = 0.4


Svar #15
02. november 2019 af Buma (Slettet)

#2
H2S(s) ? 2 H+(aq) + S2-(aq)

Ksp = [H+]2 * [S2-]

Da dette er en konstant, har vi

Ksp, ved pH=9 = Ksp, ved pH=0,4 

[H+]2ved pH=9 * [S2-]ved pH=9 = [H+]2ved pH=0,4 * [S2-]ved pH=0,4 

[S2-]ved pH=9 / [S2-]ved pH=0,4 = [H+]2ved pH=0,4 / [H+]2ved pH=9

Da vi har [H+] = 10-pH, får vi

[S2-]ved pH=9 / [S2-]ved pH=0,4 = (10-0,4)2 / (10-9)2 = 1,6*1017

Hvorfor er det en konstant ksp

Brugbart svar (0)

Svar #16
02. november 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Det er jo bare en ligevægtskonstant. Så den er konstant.


Brugbart svar (0)

Svar #17
02. november 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Altså Ksp er opløselighedskonstanten.


Svar #18
02. november 2019 af Buma (Slettet)

Så det er den samme for pH 0,4 og pH 9

Svar #19
02. november 2019 af Buma (Slettet)

Og så har jeg et andet spg. Hvorfor er 10-9 også opløftet i anden hvis vi kun har en det kan vi se fra reaktionslema

Brugbart svar (0)

Svar #20
02. november 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Ja det er rigtigt. K =  [H+]2*[S2-] er konstant (så længe opløsningen er mættet). Hvis man ændrer på koncentrationen af den ene, så tilpasser koncentrationen af den anden sig så størrelsen [H+]2*[S2-] stadig er den samme.


Forrige 1 2 Næste

Der er 28 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.