Kemi

Phosphorsyre

03. november 2019 af Ibo001 - Niveau: B-niveau

Hej derude.

Sidder men en kemi opgave jeg har burg for noget hjælp med. Nogen der kan hjælpe? :)

a) beregn pH for en 0,15 M H3PO4-opløsning. det kan antages at phosforsyre opfører sig som en monohydron syre.

og

b) Man ønsker nu at fremstille en pufferopløsning, hvor pH er 7,0. Hvilke to af stofferne er mest anvendelige til at indgå i pufferblandingen?

Hele opgaven kan ses som vedhæftet fil :) 

Vedhæftet fil: kemi.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. november 2019 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. november 2019 af mathon

        \small \begin{array}{llll} a)&pK_{a1}=2.2&\textup{dvs middelst\ae rk syre}\\\\ &&pH=-\log\left ( \frac{-Ka+\sqrt{{K_a}^2+4\cdot K_a\cdot c_s}}{2} \right )\\\\ &&pH=-\log\left ( \frac{-10^{-2,2}+\sqrt{10^{-4.4}+4\cdot 10^{-2,2}\cdot 0.15}}{2} \right ) \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. november 2019 af mathon

        \small \small \begin{array}{llll} b)&\textup{Mest velegnede er }H_2P{O_4}^-/HP{O_4}^{2-}\textup{ da }pK_a(H_2P{O_4}^-)=7.2 \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. november 2019 af mathon

        \small \small \small \begin{array}{llll} c)&7.0=7.2+\log\left ( \frac{n(HP{O_4}^{2-})}{n(H_2P{O_4}^-)} \right ) \\\\ & \frac{n(HP{O_4}^{2-})}{n(H_2P{O_4}^-)}=10^{7.0-7.2}=0.631 \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. november 2019 af mathon

        \small \small \begin{array}{llllr} d)&\textup{50 mL 0.100\; M }H_2P{O_4}^-&\textup{indeholder }&\left ( 50\; mL \right )\cdot \left ( 0.100\; \frac{mol}{1000\; mL} \right )=&0.005\; mol\\\\ &\textup{og dermed }&\textup{af }HP{O_4}^{2-}&\left ( 0.005\; mol \right )\cdot 0.631=&0.00316\; mol\\\\ &&pH_{\textup{efter}}=&7.2+\log\left ( \frac{0.00316+0.002}{0.005-0.002} \right )=8.9 \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. november 2019 af mathon

        \small \small \small \begin{array}{llllr} e)&&pOH=-\log\frac{-K_b+\sqrt{{K_b}^2+4\cdot K_b\cdot c_b}}{2}&\textup{da }P{O_4}^{3-}\textup{ er middelst\ae rk}\\\\ &&pOH=-\log\frac{-10^{-12.2}+\sqrt{10^{-24.4}+4\cdot 10^{-12.2}\cdot 0.20}}{2}=6.45\\\\ &Ved \textup{ 25}\degree\\ &&pH=14-pOH=14-6.45=7.6 \end{array}


Svar #7
10. november 2019 af Ibo001

Tusind tak!!


Svar #8
10. november 2019 af Ibo001

.


Svar #9
10. november 2019 af Ibo001

Hvordan kan de udregning give pK=2.2 i opave a).

Får det selv til 0.02777074797


Svar #10
10. november 2019 af Ibo001

#0

Hej derude.

Sidder men en kemi opgave jeg har burg for noget hjælp med. Nogen der kan hjælpe? :)

a) beregn pH for en 0,15 M H3PO4-opløsning. det kan antages at phosforsyre opfører sig som en monohydron syre.

og

b) Man ønsker nu at fremstille en pufferopløsning, hvor pH er 7,0. Hvilke to af stofferne er mest anvendelige til at indgå i pufferblandingen?

Hele opgaven kan ses som vedhæftet fil :) 

#6

        \small \small \small \begin{array}{llllr} e)&&pOH=-\log\frac{-K_b+\sqrt{{K_b}^2+4\cdot K_b\cdot c_b}}{2}&\textup{da }P{O_4}^{3-}\textup{ er middelst\ae rk}\\\\ &&pOH=-\log\frac{-10^{-12.2}+\sqrt{10^{-24.4}+4\cdot 10^{-12.2}\cdot 0.20}}{2}=6.45\\\\ &Ved \textup{ 25}\degree\\ &&pH=14-pOH=14-6.45=7.6 \end{array}

Og kan heller ikke få udregning nummer 2 til at give 6.45. Jeg får det -2.241377448*10^(-19). Er det mig der har lavet en fejl? Kan du forklar det?


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. november 2019 af ringstedLC

#10: Ja. Måske har du skrevet:

\begin{align*} pOH &= -\frac{-10^{-12.2}{\,\color{Red} \cdot }\,\sqrt{-10^{-24.4}+4\cdot 10^{-12.2}\cdot 0.2}}{2} \\ &= -2.24\cdot 10^{-19} \end{align*}


Skriv et svar til: Phosphorsyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.