Kemi

Hjælp til phosphorsyre

18. januar 2020 af Lara45 - Niveau: B-niveau

En vandig opløsning af 0,1 M phosphorsyre, som justeres til pH 2,12, indeholder .....

Facit er: 0,05 M phosphorsyre og 0,05 M dihydrogenphosphat

Hvordan kan jeg komme frem til dette facit og hvilken formel kan jeg bruge? 

Jeg har forsøgt at sætte 0,1 i bufferligninge, men det passer ikke med facit


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. januar 2020 af mathon

                              \small \small \small \begin{array}{lllll} &pH=pK_{s1}+\log\left ( \frac{\left [ H_2P{O_4}^{-} \right ]}{\left [ H_3PO_4 \right ]} \right )\\\\&2.12=2.12+\log\left ( \frac{\left [ H_2P{O_4}^{- }\right ]}{\left [ H_3PO_4 \right ]} \right )\\\\&\log\left ( \frac{\left [ H_2P{O_4}^- \right ]}{\left [ H_3PO_4 \right ]} \right )=0\\\\&\frac{\left [ H_2P{O_4}^- \right ]}{\left [ H_3PO_4 \right ]} =\frac{1}{1}\\\\&\frac{\left [ H_2P{O_4}^- \right ]}{\left [ H_3PO_4 \right ]+\left [ H_2P{O_4}^- \right ]}=\frac{1}{1+1}\\\\&\frac{\left [ H_2P{O_4}^- \right ]}{0.1\; M}=\frac{1}{2}\\\\&\left [ H_2P{O_4}^-\right ]=(0.1\; M)\cdot \frac{1}{2}=0.05\; M\\\\&\left [ H_3PO_4 \right ]=(0.1-0.05)\; M=0.05\; M \end{array}


Skriv et svar til: Hjælp til phosphorsyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.