Dansk

Ledsætninger

19. januar 2020 af annonym368 (Slettet) - Niveau: 7. klasse
Hej
Ville i gerne hjælpe mig med denne opgave?
Find alle ledsætninger i denne opgave:)
Det ville være et kæmpe stort hjælp for mig??
Vedhæftet fil: image.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. januar 2020 af Fysikxd (Slettet)

Indsæt ikke-prøven.

Ikke skal stå mellem subjektet og verballeddet, før det er en "ledsætning"


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. januar 2020 af Fysikxd (Slettet)

1. Hvis vi ikke kommer for sent, bliver vores lærer vred.

Hvis vi ikke kommer for sent = Ledsætning 

bliver vores lærer vred = Hovedsætning

2. Når klokken ringer, skynder de sig til svømning.

Når klokken ringer = Ledsætning

skynder de sig til svømning = Hovedsætning

3. Jeg ventede spændt på, at dommeren skulle fløjte

Jeg ventede spændt på = Hovedsætning

at dommeren skulle fløjte = Ledsætning

4. Mens jeg så fjernsyn, ringede Signe pludselig.

Mens jeg så fjernsyn = Ledsætning

ringede Signe pludselig = Hovedsætning 

5. Line siger, at hun måske snart sælger sin Xbox.

Line siger = Hovedsætning

at hun måske snart sælger sin Xbox = Hovedsætning

6. Jeg har en lillesøster, der meget gerne vil i zoologisk have.

Jeg har en lillesøster = Hovedsætning

der meget gerne vil i zoologisk have = Hovedsætning

7. Christian vil gerne med Sofia til fodbold, fordi hun er så sød.

Christian vil gerne med Sofia til fodbold = Hovedsætning

fordi hun er så sød = Ledsætning

8. Hjemme hos os er det altid mig, som skal tømme skraldespanden.

Hjemme hos er det altid mig = Hovedsætning

som skal tømme skraldespanden = Ledsætning

9. Kampen blev spillet i et højt tempo, da begge hold var gode.

Kampen blev spillet i et højt tempo = Hovedsætning

da begge hold var gode = Ledsætning

10.  Da jeg får for få lommepenge, kan jeg kun gå til tennis, fordi min farmor hjælper mig.

Da jeg får for få lommepenge = Ledsætning

kan jeg kun gå til tennis = Hovedsætning

fordi min farmor hjælper mig = Ledsætning

11. Når familien Cetin kan rejse på ferie til Tyrkiet, er de glade, fordi de skal besøge deres familie.

Når familien Cetin kan rejse på ferie til Tyrkiet = Ledsætning

er de glade = Hovedsætning 

fordi de skal besøge deres familie = Ledsætning

12. Da Natasja blev optaget på balletskolen i København, rejste hun og hendes mor til København, fordi Natasja meget gerne ville

Da Natasja blev optaget på balletskolen i København = Ledsætning

rejste hun og hendes mor til København = Hovedsætning

fordi Natasja meget gerne ville = Hovedsætning

:)


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. januar 2020 af Eksperimentalfysikeren

Tre rettelser:

at hun måske snart sælger sin Xbox = Lededsætning

der meget gerne vil i zoologisk have = Ledsætning

fordi Natasja meget gerne ville = Ledsætning

Der er nogle fejl i anbringelsen af kryds og bolle i det viste billede.

Bemærk, at "som" og "der" kan være grundled i en ledsætning.


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. januar 2020 af Fysikxd (Slettet)

#3 

Ledsætning = ikke i mellem x/O 

I de tre sætninger som de rettede er ikke ikke i mellem de begge to.


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. januar 2020 af Fysikxd (Slettet)

du*


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. januar 2020 af Stygotius (Slettet)

Det er ret idiotisk bare at give spørgeren de færdige løsninger på  opgaven. Hvad lærer han af det ???????????

I får måske lov til at brillere med jeres viden, men opfører jer tåbeligt.


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. januar 2020 af Eksperimentalfysikeren

Det har du ret i. Mit eget indlæg var en hurtig rettelse af fejl i #2.

Den regel med "ikke" har jeg ikke hørt før. Den holder ikke.

En sætning, der indledes med "som" eller "der" er en henførende ledsætning. Der er en lang række af ord, der på denne måde kan indlede en ledsætning.

Stygotius: Vil du gennemgå de relevante regler her? Jeg kan de fleste af dem, men det vil være rart at få det helt på plads.


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. januar 2020 af Fysikxd (Slettet)

Hvilke regler?


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. januar 2020 af Fysikxd (Slettet)

Nu er jeg sgu forvirret over det.


Brugbart svar (1)

Svar #10
21. januar 2020 af Stygotius (Slettet)

ad #7

Jovist holder ikke-reglen,  -ALTID.

Ikke-reglen siger at ordet "ikke" står efter verballeddet i en dansk bisætning, og før verballeddet i en dansk ledsætning.

Eks.

"Hun kommer ikke i  i morgen"  (hovedsætning)

"Hvis hun ikke kommer i morgen, så ......."   (ledsætning).

Det samme gælder alle de andre korte, såkaldte "centraladverbier" som f.eks. "aldrig" - "næsten" - "måske" - "sikkert" - "nødig" - m.fl.  De har deres navn fordi de står i centrum af sætningen.

Det er rigtigt at der er en del ord der kan indlede en ledsætning, men på dansk har vi kun "som" og  "der" der er relativpronominer  -foruden "hvad" og "hvilket".  (på svensk har man kun "som", ikke "der").

Ledsætninger hedder som de gør fordi de er led i en anden sætning.

Alle relativsætninger er ledsætninger, men ikke alle ledsætninger er relativsætninger.


Brugbart svar (0)

Svar #11
21. januar 2020 af Fysikxd (Slettet)

Ok, tak for svar.


Brugbart svar (0)

Svar #12
22. januar 2020 af Eksperimentalfysikeren

#10 Så forstår jeg bedre, at jeg havde problemer med det. Den regel, der er angivet i #1 er ikke ikke-reglen.

Tak for rettelen.


Brugbart svar (1)

Svar #13
22. januar 2020 af Stygotius (Slettet)

Tjaa, det vil nok være bedre at sige at ordet "ikke" (og de andre centraladverbier) i en ledsætning skal stå foran verballeddet og efter verballeddet i en hovedsætning.

PS. Jeg er desværre kommet til at skrive noget sludder i # 10.

Der skulle have stået det jeg her har sagt.


Brugbart svar (1)

Svar #14
22. januar 2020 af Eksperimentalfysikeren

Det sker for os alle, men du plejer at have godt styr på det.


Brugbart svar (1)

Svar #15
22. januar 2020 af Stygotius (Slettet)

Ja, det mener jeg i hvert fald selv.


Skriv et svar til: Ledsætninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.