Matematik

en enkeltopgave

11. maj 2020 af G22G (Slettet) - Niveau: B-niveau

jeg er gået lidt i stå ved denne her opgave og har brug for lidt vejledning til hvordan og hvorledes og gerne med henvisning til formelsamlingen, hvis muligt.

Vedhæftet fil: g.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. maj 2020 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. maj 2020 af peter lind

Det er e binomialfordeling med n = 40 p = 0,85, find P(X≤29) Hvis den er < 0,99 forkastes den


Svar #3
11. maj 2020 af G22G (Slettet)

Hmm hvordan mener du? undskyld hvis jeg lyder lidt dum, men skal helst have det skåret ud i pap :(


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. maj 2020 af AMelev

#0
X = antal fejlfri, X ~ b(40,85%) under H0 

Testet er venstresidet, da kun små  testresultater er kritiske for hypotesen. Signifikansniveauet er 5% i a) og 1% i b). 

Bestem den kritiske værdi k som den største k-værdi, hvor P(X ≤ k) ≤ 5% (hhv. 1%)
Det kritiske område er så {0,1,.....,k}

Hvis testresultatet 29 ligger i det kritiske område, forkastes hypotesen, ellers accepteres den.

I Nspire kan du benytte InvBinom(5%,40,85%), som, så vidt jeg husker, giver dig hhv. mindste værdi i acceptmængden - det må man lige tjekke.
Tilsvarende findes muligvis også i de øvrige CAS-programmer.


Svar #5
11. maj 2020 af G22G (Slettet)

Hej AMelev, tak for svar! =) kan du uddybe det her lidt mere? Bestem den kritiske værdi k som den største k-værdi, hvor P(X ≤ k) ≤ 5% (hhv. 1%)
Det kritiske område er så {0,1,.....,k}


Brugbart svar (1)

Svar #6
11. maj 2020 af AMelev

Hvilket CAS-værktøj benytter du?

I: Du kan beregne de kumulerede frekvenser fra en ende af, indtil du kommer over 5% (hhv. 1%), men det bliver lidt bøvlet. 
k er så den sidste, før du ryger over signifikansniveauet.

II: Du kan også prøve dig frem med et velkvalificeret gæt, fx P(X ≤ 29) (jf #1). Det giver 3.0% < 5%, så hypotesen forkastes på 5% signinfikansniveau.
Så kan du pøve med P(X ≤ 30) = 6.7% > 5%
Dvs. at det kritiske område ved 5% signifikansniveau er K = {0,1,.....,29} og acceptmængden er
A = {30, ....,40}
Tilsvarende kan du finde k for 1% signifikansniveau.

III: Du kan tegne fordelingsfunktionen F(t) = P(X ≤ t) (trappe-graf) g(t) = 5% hhv. 1% og finde skæring. Skærinspunkternes 1.koordinater er de mindste t-værdier, hvor P(X ≤ t) > 5% (hhv. 1%) og altså de første tal i acceptmængden hørende til det pågældende signifikansniveau.

IV: Du kan evt. benytte Excel: =BINOMIAL.INV(40;85%;5%) og får så returneret den mindste værdi  s, hvor P(X ≤ s) > 5%, atså den mindste værdi i acceptmængden. Det svarer til 1.koordinaterne til deine skæringspunkter fra III.
Det er klart den letteste måde, og måske har dit CAS-værktøj en tilsvarende ordre.

Var det noget i den stil, du efterspurgte?

Vedhæftet fil:Udklip.JPG

Skriv et svar til: en enkeltopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.