Studievalg og videregående studie

Statskundskab eller Politik og Administration?

11. juni 2020 af KarstenX

Hej!

Jeg står i den situation, at jeg skal søge ind på en videregående uddannelse her til juli. Jeg har i det forgangne år prøvet mig ad med jura, men efter 1. semester fandt jeg ud af, at det ikke lige var mig. Det var simpelthen for ensporet og uinteressant.

Jeg er nu nået frem til, at jeg gerne vil læse Statskundskab. Jeg er dog lidt i tvivl om, hvad forskellen på Statskundskab og Politik og Administration er. Er uddannelsernes sigte nogenlunde ens? Kan det passe, at Statskundskabere bliver bedre aflønnet? Samtidigt er snittet på Politik og Administration i Aalborg meget lavt (på 4,7 sidste år), hvilket skræmmer mig lidt, da dette måske går ud over uddannelsens niveau. Jeg bor pt. i Aalborg, og vil derfor helst fortsat bo her, men vil skulle studere Statskundskab i Århus såfremt jeg vælger dette.

På forhånd tak for input :)

Det skal lige siges, at jeg har været til åbent hus på begge uddannelser, og min erfaring er blot, at de begge taler deres uddannelse op, hvorfor det kan være svært at vide, om der er noget man skal være specielt opmærksom på. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. juni 2020 af Mathias7878

Bare fordi snittet på en uddannelse er lavere end på en anden uddannelse, har det jo ikke noget at gøre med niveauet på nogen af uddannelserne.

Jo større efterspørgslen er efter en uddannelse, jo højere vil adgangskvotienten jo være. Så simpelt er det jo, når dit samlede snit er det, der afgør, om du kommer ind på det begrænsede antal af pladser, der nu engang er på de forskellige uddannelser.

Desværre kender jeg ikke til nogen af uddannelserne, men jeg håber, du træffer det rigtige valg.

- - -

 

 


Svar #2
11. juni 2020 af KarstenX

Jeg er udmærket klar over, at snittet udelukkende afspejler efterspørgslen på uddannelsen. Men AAU går meget op i projektorienteret gruppearbejde, hvorfor det generelt lave snit måske kan mærkes, i det de dygtigste måske ikke søger uddannelsen? Denne antagelse er formegentlig fordomsfuld og ligegyldig, men derfor stadig relevant at spørge ind til. Jeg er enig i, at det er en vigtig pointe, at en uddannelse ikke nødvendigvis er mere prestigefuld bare fordi, at snittet er højt :)

Tak for svar :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. juni 2020 af Mathias7878

Ja, det kan selvfølgelig godt være, at nogle dygtige vælger at blive væk, fordi der er meget gruppearbejde. Men gruppearbejde er jo ikke en dårlig ting. Du lærer jo en masse af at arbejde sammen med andre! 

- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. juni 2020 af EnStuderende

Hej. Jeg aner ikke noget om samfunsfaglige uddannelser, men jeg stod lidt i samme dilemma, dengang jeg for nu 3 år siden skulle vælge mellem molekylær medicin, medicinalkemi og molekylærbiologi. Det der helt klart hjalp mig mest med at nå en beslutning var at læse de specifikke kursusbeskrivelser i kursuskataloget på kursuskatalog.au.dk (du kan også gå ind på bachelor-hjemmesiden, under studieopbygning og klikke på bloggene med fag, lidt nemmere). På denne måde kunne jeg se, hvad de enkelte fag gik ud på, sammenligne dem med hinanden og langsomt finde ud af den egentlige forskel. Personligt fik jeg også selv nada ud af åbent hus :) Jeg downloade også bøgerne i kursusbeskrivelserne på PDF (du kan bare google dem frem) og snusede lidt til emnerne derigennem. Ved desværre ikke, om Aalborg har et kursuskatalog på samme måde dog.

Har du overvejet, hvilken læringsstil, du selv foretrækker? Personligt hader jeg gruppearbejde, hvorfor jeg valgte Aarhus, men der er altså stadig gruppearbejde (i hvert fald på vores uddannelse i form af rapporter, der skulle laves i grupper og afleveres, studiegrupper, klasse-diskussions-timer, etc.). 

Mht. til adgangskvotienten... så tror jeg måske du finder lidt flere stræbere på statskundskab, mest fordi det både er et lidt mere "kendt" og til dels gammelt studie (lidt som medicin og jura måske er min opfattelse), men også fordi Aarhus måske er et lidt større flokkested for en bred vifte af studerende ift. Aalborg, ligesom København har flere studerende (og nobelprismodtagere) end Aarhus ;b Det betyder self. ikke, at Aalborg ikke også har vildt dygtige studerende (eller stræbere), eller at politik og administration er et dårligere studie på nogen måde. Bare at statskundskab og Aarhus måske er lidt større, og jo større = jo flere søger = jo flere stræbere. Er mit eget bud i hvert fald. Til gengæld kan det være en fordel at være blandt en masse ikke-stræbere, når de rykker karakterskalaen efter, hvordan alle eleverne har klaret sig samlet ;b Det er nok lidt lige meget, hvor dygtige andre er, hvis bare man selv sørger for at blive dygtig. Ang. løn afhænger det langt mere om, hvor god du er til at netværke, snakke med folk, skrive gode ansøgninger, markedsføre dig selv, og simplethen... held. Self. spiller gode karakterer også en vis rolle, nok mest på kandidaten. Og nok endnu mere det emne, du specialiserer dig i. Jeg tror jeg ville gå efter, hvad der interesserer dig mest, og hvilken læringsstil, du bedst kan lide.

Ps. Aarhus er en dejlig studieby :)


Svar #5
12. juni 2020 af KarstenX

Tusind tak for svar!

Jeg vil helt sikkert kigge nærmere på de oplistede pensum bøger. Jeg er personligt heller ikke kæmpe fan af gruppearbejde, men tror dog stadig det er sundt at lære. 

Generelt gode pointer som jeg tager til efteretning :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. juni 2020 af EnStuderende

Man kan sagtens være god til gruppearbejde og stadig hadig det ;-) Men du skal ikke være bange for, at det slet ikke eksisterer i Aarhus. Der er bare ekstra meget af det i Aalborg. Held og lykke med det.


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. juni 2020 af DrNielsen

En lille - og nok irrelevant - note til det ellers udmærkede svar i #4; AU har faktsk en anelse flere studerende end KU. Omkring 500 - 1000 flere :-)


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. juni 2020 af EnStuderende

Åh ja, det er faktisk sandt - nu du nævner det kan jeg godt huske, jeg læste på den engelske Wikipedia engang, at AU er Danmarks største universitet. Det skyldes formentlig, at der blor flere i Jylland. Men ja... flere nobelprismodtagere fra KU (desværre - må vi se at få lavet om på!) ;b 


Skriv et svar til: Statskundskab eller Politik og Administration?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.