Geografi

Sfærisk trekant

21. juli 2020 af Volton (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hej derude

Jeg sidder med en opgave omkring beregningen af en sfærisk trekant. Jeg har lavet flere af slagsen som alle er gået perfekt op men denne driller mig da jeg kun har EEN side og 2 vinkler

side a=33,7 grader         vinkel A er 43,9 grader og vinkel C er 90 grader. 

Der er ikke( nok til oplysninger til cosrelationerne men jeg har så prøvet med sinusrelationen Sin A/sin a (da det er den eneste side og vinkel A jeg har)  sin A/ sin a  er 72 grader MEN hvad for grader er det en side eller en vinkel?? Jeg er kørt lidt fast og håber der en en der kan sende mig videre med opgaven. 

Bedste hilsner fra Tonny


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. juli 2020 af Forår2020 (Slettet)

Der er en retvinklet sfærisk trekant

Du kan beregne siderne b og c samt vinkel B således :

sin c  = sin a / sin A

sin b = tan a / tan A

sin B = sin b / sin c


Svar #2
21. juli 2020 af Volton (Slettet)

Super duper sejt og tak. Jeg var lidt inde på det men nu er det bekræftet hvilket er kanon. Hav en dejlig dag og aften ofra Tonny

Brugbart svar (1)

Svar #3
21. juli 2020 af Capion1

For den sfæriske trekant bør man lære disse relationer:

           \frac{\sin a}{\sin A}=\frac{\sin b}{\sin B}=\frac{\sin c}{\sin C}   ,

hvoraf man kan udtage dén ligning, der matcher den stillede opgave.
a er vinklen af storcirkelbuen, der ligger overfor trekantsvinklen store A.

         


Svar #4
22. juli 2020 af Volton (Slettet)

Hej capion og tak for svar. Betyder det så at b og c er storciekler det ligger over vinkel B og vinkel C synes det lyder logisk. Kanon tak. Vh Tonny

Brugbart svar (1)

Svar #5
22. juli 2020 af Capion1

Det er ligesom for den plane trekant:  a = |BC| overfor A, b = |AC| overfor B, c = |AB| overfor C.
For den plane trekant er |BC| længden af linjestykket BC
og for den sfæriske trekant er a den vinkel af storcirkelbuen, der løber fra B til C,
og er lig med vinkel BOC, hvor O er kuglens centrum.
Vinklen kan så konverteres til længdemål ved at gange vinklen i rad med kuglens radius.


Svar #6
22. juli 2020 af Volton (Slettet)

super Caption - jeg har løst den anden opgave - og vil nu arbejde videre med sfærsike trekanter  - fedt og kanon,  du har ydet mig stor hjælp - hav en fortsat dejlig dag fra Tonny


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. juli 2020 af Capion1

Man kan anskueliggøre sfærisk geometri ved at tegne med sprittus på en appelsin.
Halverer man appelsinen langs en given storcirkel og hermed skærer gennem centrum, får man
et udmærket rumligt indtryk af forholdene. Man kan lade Nordpolen være dét sted, hvor appelsinen
hang i træet.


Svar #8
22. juli 2020 af Volton (Slettet)

Hej Capion.

Det lyder som en god måde at kunne betragte en sfærsik trekant - fedt trick - hav en fortsat dejlig dag fra Tonny


Svar #9
23. juli 2020 af Volton (Slettet)

Hej Capion

Jeg har siddet og tænkt på at da Cos c er afstanden mellem eksempelvis København og Paris - Hvad så med cos a og cos b - Er det afstandende fra nordpolen til henholdvis afgangsted og destinition?

Blot en strrøtanke!

Hav en dejlig dag fra Tonny


Brugbart svar (1)

Svar #10
23. juli 2020 af Capion1

C = Nordpolen, vinklen er længdekredsforskellen mellem de to byer.
A = København, ca. 56º n.b.
B = Paris, ca. 49º n.b.
a = 90º - 49º
b = 90º - 56º
c er vinkelafstanden, langs storcirklen, mellem de to byer. 


Svar #11
23. juli 2020 af Volton (Slettet)

Heej igen Capion - Jeg har tjekket lidt på min strøtanke - cos a og cos b er afstandende til nordpolen fra henholdsvis afgangstede og destinition - Det må da oså være logisk al den stunde at den sfæriske trekant går fra norplen og nedad mod den breddagrad man vælger - i dette tilfælde Københan -= cos a = 3888,85 fra Nordploen.  Paris = cos b = 4666,65 km fra Nordpolen

København 90-55=35*111,11 = 3888,86 km  og breddegrad Paris 90-48=42*111,11= 4666,62 km

Jeg er faktisk blevet ret "vild" med sfærisk trigonimetri - Fortsat god dag fra Tonny


Svar #12
23. juli 2020 af Volton (Slettet)

Du havde svaret på mellemhånd og suåper at få det bekræftet - Tak Capion 1. 


Brugbart svar (1)

Svar #13
23. juli 2020 af Capion1

Kastrup Lufthavn til Eiffeltårnet i Paris, ca. 1029 km.


Svar #14
23. juli 2020 af Volton (Slettet)

Lige netop - jeg regnede turen ud til 1025 km og 864 meter - vh Tonny


Brugbart svar (1)

Svar #15
23. juli 2020 af Capion1

Det kan være, hvorfra startbanen i lufthavnen, vi regner.   # : -)
Eiffeltårnet skulle være rimeligt sikkert.


Svar #16
23. juli 2020 af Volton (Slettet)

Jeg prøvede at slå koordianterne op på google maps og Paris var god nok - det må være hvorfra i lufthavnen - men super at man lige kan slå koord. op på maps.

jeg arbejder også med trekanten(x2-x1 og y2-y1) og UTM koordinater EUREF 89 og WGS84 jeg har dog bemærket at kommer man på tværs af zonerne går der kuk i den - til gengæld hvis man bliver indenfor samme zone ex. 33 eller 34 så kan man komme langt op i Sverige og tilsvarende langt ned i Tyskland og afstanden passer (sådan nogenlunde) - Det er alstå spændende med afstandsgeometri - fortsat god dag fra Tonny 


Brugbart svar (1)

Svar #17
24. juli 2020 af Capion1

Oprindelig var det østlige Danmark, øst for 12º ø.l., dvs. det østlige Sjælland, Møn, det østlige af
Falster og Bornholm beliggende i UTM systemet i Zone 33.
Man har senere ladet Bornholm være eneste landsdel beliggende i Zone 33 for at undgå overlap-
ningen ved 12º længdekredsen.
Den store kortbog fra Kort & Matrikelstyrelsen udgivet 2005 blev ajourført 1999 - 2005 og er baseret
på geodætisk datum ETRS89, hvor Danmark minus Bornholm er placeret i Zone 32 og Bornholm i Zone 33.
Helsingør burde ligge i Zone 33 men ligger nu i Zone 32 og får UTM koordinater i begge zoner:
Zone 32 North     E 725110  N 6215927
Zone 33 North     E 351319  N 6212605
Man bemærker en forskel i afstanden fra Ækvator på 3322 m 


Svar #18
24. juli 2020 af Volton (Slettet)

Hej Capion og tak for svar med god info. Jeg vil så bruge ETRS89 fremover for at ramme de rigtige afstande på tværs af landet  - Bornholm som også ligger langt fra os - forskellen i afstanden til ækvator er stor kan jeg se; jeg vil prøve senere idag og finde ETRS89 - det burde ligge inde på KMT kortet over danmark.

Hav en dejlig dag fra Tonny


Svar #19
24. juli 2020 af Volton (Slettet)

Hej Capion

Ved du om der er et sted på nettet med danmarkskort og de reviderde koordinater ETRS89 i forhold til det "gamler" system?  vh Tonny


Brugbart svar (1)

Svar #20
24. juli 2020 af Capion1

Vi kan lave en lille test, over stor afstand, med et sted på hver sin side af 12º ø.l .


Lad os tage Nidarosdomen, Trondheim, Norge,  10º23'49" ø.l    63º25'37" n.b .
Konverteres til UTM
Zone 32     E 569719   N 7033920
Zone 33     E 507328   N 6044188
og
Fjernsynstårnet i Berlin, Tyskland,                        13º24'36" ø.l    52º31'16" n.b .
Konverteres til UTM
Zone 32      E 437816   N 6784686
Zone 33      E  392121  N  5820188

Vi kan nu beregne afstanden, mellem de to steder, på to måder:
- med Pythagoras i UTM systemet med samme zonenr. begge steder
- med storcirkelberegning, hvor vi benytter jorddiameteren ved Ækvator     12756 km




 


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.