Religion

Religion

13. august 2020 af maria2016 - Niveau: C-niveau


Hej er der nogle som kan hjælpe med at besvarer disse spørgsmål:

Hvad er religion?

Hvorfor er der et religionsfag i gymnasiet?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. august 2020 af Krollo (Slettet)

a) Hvad er religion?
En trosretning, der beskriver, hvordan verden er blevet skabt, og hvad meningen med den er.

b) Hvorfor er der et religionsfag i gymnasiet?
Gymnasiet er alment dannende.


Svar #2
13. august 2020 af maria2016

tusind tak 

a) Derudover er religion ikke noget man tror på, det kan bl.a være en gud eller nogle andre mennesker.

b) Men jeg forstår ikke helt hvad det menes med at gymnasiet er alment dannende og det er derfor man har det på gym.


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. august 2020 af Eksperimentalfysikeren

Hvad mener du med:

a) Derudover er religion ikke noget man tror på, det kan bl.a være en gud eller nogle andre mennesker.


Svar #4
13. august 2020 af maria2016

#sorry mente at religion er hvor man tror på gud eller på nogle andre mennesker som er hellige

Brugbart svar (0)

Svar #5
15. august 2020 af Krollo (Slettet)

#2
Da gymnasiet er alment dannende, skal elevernes intellektuelle og faglige horisont udvides, så de bliver mere dannede og får flere kundskaber. At det er alment dannende betyder, at de får en ny række viden, der er alsidig. Derfor har man f.eks. både kreativt valgfag, idræt, religion og oldtidskundskab. Dette gælder selvfølgelig ikke HTX og HHX, som ikke er ALMENT dannende som STX.

Svar #6
15. august 2020 af maria2016

Tusind tak 


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. august 2020 af ringstedLC

#2, a) (og #4): Hvis "Derudover er religion ikke noget man tror på, det kan være en gud eller nogen andre menesker." er ment som dit bud på "Hvad er religion"-spørgsmålet, så kunne du have spurgt: "Er religion det, at man tror på fx en eller flere guder eller bestemte personer?".

Til dette spørgsmål er svaret ja.


Svar #8
15. august 2020 af maria2016

# 7 Yes super mange tak :) 


Brugbart svar (1)

Svar #9
03. januar 2021 af spindeltrappe

Om religionsdefinitioner:

Der er stor debat om religionsdefinitioner. 

Man kan fx forsøge at definere religion ud fra dets funktion. Et eksempel kunne være, at det hjælper mennesket med at forholde sig til kriser som død, sorg m.m. Eller at det har en integrerende funktion i samfundet. Disse har ofte en tendens til at inkludere alle mulige ting, der ikke normalt ville betegnes som "religion". Fx kan et boybands sange hjælpe dig med at forholde dig til kriser. Og at være del af et fodboldhold kan få dig til at føle dig som en del af noget særligt.

Man kan også definere det ud fra dets indhold, som nogen i denne debat har gjort - at det indeholder en tro på guder eller andre overmenneskelige væsener. Men hvad så med alle de religioner, der fokuserer på ritualer og ceremonier? Her i Vesten er vi præget af den kristne tradition, der kendes som protestantisme, hvor troen og bønnen er i fokus. Men der findes også andre kristne retninger som fx katolicisme, hvor ritualer er vigtigere. Og buddhismen har ikke guder, men anses da af de fleste stadig som en religion.

I virkeligheden bør man anse definitionerne som "arbejdsredskaber". De er ikke universelle, og vi bliver nødt til at være fleksible, alt efter hvilket område, vi skal undersøge og så udvælge den bedst passende definition (og helst forklare, hvorfor det giver mening at netop anvende denne).

Nogen mener, at religioner har en "essens", som man kan genkende dem på. Men alle arbejder altid med en eller anden definition, om man vil det eller ej, så det kan være farligt at hævde dette.

Om religion i gymnasiet

Religion handler bl.a. om de store fortællinger, erindringshistorie og fælles identitet, som vi bruger til at forholde os til tilværelsen. Religion kan forklare udviklinger i politik, historie, filosofi, landskaber m.m. Den gør os klogere på os selv. Den kan også fortælle noget om det samfund, vi lever i, når man stiller spørgsmål som: Hvordan opstår religion? 

Du lærer at forholde dig kritisk til kilder og faglitteratur (ligesom i historie og dansk, hvor man skal overveje afsenderens interesser i at skrive, som de gør - og interesser i at undlade at skrive om noget andet!), og du lærer at forklare en religiøs dimension (tro, ritual, lignende) ud fra dets historiske og kulturelle kontekst og i forhold til hinanden. Du lærer at sammenligne på tværs af religioner. Du får indsigt i de store verdensreligioner

Til en vis grad kan undervisningen berøre politiske og sekulære debatter om religions plads i samfundet.

Til en anden gang kan du besøge https://www.uvm.dk/gymnasiale-uddannelser/fag-og-laereplaner/laereplaner-2020, hvor fagenes formål er beskrevet. Godt redskab til at få indsigt i, hvad du skal kunne til eksamen. :-)


Svar #10
05. januar 2021 af maria2016

# mange tak 


Skriv et svar til: Religion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.