Matematik

f’(x)=0

07. september 2020 af Stjerneskud2016 - Niveau: Universitet/Videregående
Hej. Jeg skal beregne f’(x)=0 for funktionen som jeg har skrevet øverst. Men så tænkte jeg at jeg først skal forkorte udtrykket og gange tallene ind på paranteset før jeg differentierer. Men nu er jeg i tvivl om jeg kan differentiere det som jeg er nået frem til eller om det er helt forkert forkortet?
I facit står der at det skal give 2,77 men jeg når man regner f’(x)=0
Vedhæftet fil: image.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. september 2020 af ringstedLC

Du må gerne reducere inden diff., da reduktion ikke ændrer noget. Men F bliver til F ' uden videre, og  "+20" ryger ind i parentesen.

NB. Min kiropraktor har fri i morgen; kunne du vende dine billeder på den rigtige led.


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. september 2020 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. september 2020 af peter lind

Du roder gevaldigt rundt i det. Jeg vil råde dig til at gange parantesen ud først og derefter differentiere hver led for sig


Svar #4
07. september 2020 af Stjerneskud2016

Nu har jeg prøvet at regne det om igen og det ser måske mere rigtigt ud nu. Nu er jeg i tvivl hvordan jeg skal differentiere det der står i paranteset. Skal jeg bruge produktreglen? På (10•(1-e^-0.5•t)?
Vedhæftet fil:image.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #6
07. september 2020 af ringstedLC

Reducer færdig ved at gange ind i parentesen. Så har du to led, hvoraf det ene er en konstant og det andet ses i formelsamlingen eller i dine noter.


Brugbart svar (1)

Svar #7
07. september 2020 af peter lind

Du er meget usikker så jeg vil stadig råde dig til at gange parentesen ud først. Jeg har ikke lyst til at læse et billede af din skriverier som vender forkert


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. september 2020 af AMelev

#0 Der mangler en slutparentes et sted, og det er jo ret væsentligt, hvor den skulle stå.

Skulle der stå
f(t) = 4000·(10 ·(1 - e-0.5·t)) + 20 - 5000·t, 
f(t) = 4000·(10 ·(1 - e-0.5·t) + 20) - 5000·t eller
f(t) = 4000·(10 ·(1 - e-0.5·t) + 20 - 5000·t)?

Den midterste passer med dine videre beregninger, så jeg gætter på, det er den, men det er så f(t), og ikke
f '(t), du får til -40000·e-0.5·t - 5000·t + 120000.

Den skal  så bare differentieres. Brug differentiationsregnereglerne. Se fx STX A formelsamling side 24.
f '(t) = -40000·(-0.5)·e-0.5·t - 5000 = ..... og så får du ganske rigtigt løsningen t = 2.77 til ligningen f '(t) = 0.

PS! Kun brøker kan forkortes - divideres med samme tal i tæller og nævner. Udtryk som dit reduceres.

Vedhæftet fil:Udklip.JPG

Svar #9
07. september 2020 af Stjerneskud2016

Der skulle stå f(t) = 4000·(10 ·(1 - e-0.5·t) + 20) - 5000·t

tusind tak. Jeg prøver lige at udregne det hele igen

AMelev


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. september 2020 af AMelev

Du skal da ikke regne noget igen - din reduktion af f(t) er helt OK - du skal bare have sat den manglende slutparentes.
Og så skal du bestemme f '(t) ud fra det og bagefter løse ligningen.


Skriv et svar til: f’(x)=0

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.