Geografi

Vind

20. februar kl. 12:39 af hej123456d - Niveau: 9. klasse

Jeg ved godt alt det med højtryk og lavtryk danner vinde, og det. Men bare lige for at være sikker er det jordens infrarøde stråling som danner lavtryk og højtryk? Hvis det giver mening?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. februar kl. 22:50 af AngelOneOne

Hej,

Varm luft er let og kold luft er tung. Årsagen er, at varme giver bevægelse, så med varme spredes luftens molekyler. Der bliver større afstand mellem de enkelte molekyler – og færre luftmolekyler pr m3..
Lavtryk opstår, når den varme, lette luft stiger til vejrs, der kommer til at mangle noget luft og trykket falder derfor og vi siger vi har et lavtryk. Når luften stiger til vejrs omkring et lavtryk bliver den afkølet og der dannes skyer og regn. Lavtryk er derfor ofte forbundet med såkaldt dårligt vejr.

Kulde sænker bevægelse, så i den kolde luft samles luftens molekyler så der er mange luftmolekyler pr m3.Højtryk opstår når luften synker ned. Når luften synker ned udtørres og opvarmes den. Derfor er højtryk ofte forbundet med varmt og solrigt vejr.
Naturen vil altid prøve at skabe en form for balance. Derfor presses luft fra områder med højt tryk hen mod områder med lavt tryk. Vi mærker det som blæst, og jo større forskel der er i tryk, des mere blæser det.

Kilde: Galathea3

/Angel

- - -


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson


Skriv et svar til: Vind

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.