Fysik

elektriske kredsløb

06. marts 2021 af ayax0 - Niveau: B-niveau

Nogen der kan hjælåe med denne opgave?

Udregn resistansen på en 10 m lang kobber ledning med diameter d = 1 mm


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. marts 2021 af OliverHviid

Anvend formlen R=ρ*L/A hvor R er resistansen, ρ er resistiviteten, L er længden og A er arealet af tværsnittet.


Svar #2
06. marts 2021 af ayax0

Er det så: R=0,0168 *10^-6Ω*m*10m/1mm??


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. marts 2021 af mathon

                                  \normal \begin{array}{lllll} R=\rho \cdot \frac{L}{\frac{\pi}{4}\cdot d^2}\\\\ R=\left (1.72\cdot 10^{-8}\;\Omega\cdot m \right ) \cdot \frac{10\;m}{0.25\cdot \left ( 10^{-3}\;m \right )^2}\\\\ R=0.0688\;\Omega \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. marts 2021 af mathon

tastekorrektion:

                                  \normal \begin{array}{lllll} R=\rho \cdot \frac{L}{\frac{\pi}{4}\cdot d^2}\\\\ R=\left (1.72\cdot 10^{-8}\;\Omega\cdot m \right ) \cdot \frac{10\;m}{0.25\cdot {\color{Red} \pi}\cdot \left ( 10^{-3}\;m \right )^2}\\\\ R=0.219\;\Omega \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. marts 2021 af Eksperimentalfysikeren

#2 Du har R = ρ * L / A, hvor du har indsat ρ og L korrekt. A er tværsnitsarealet, som er arealet af en cirkel med diameter 1mm: A = π d2/4.

Den værdi, du har for ρ er ikke den samme som mathon har. Det er der ikke noget galt i. Rent kobber har en meget lav modstand, men er samtidig meget blødt. Derfor tilsætter man ofte en lille smule af et eller flere andre metaller, ellers kan man ikke lave selvbærende ledninger af det. Det bevirker, at modstanden bliver lidt højere. De to værdier svarer til to forskellige sammensætninger af kobber og tilsætningsstoffer.

Rent kobber er så blødt, at det er svært at pudse en 5mm tyk og 20cm lang kobberstang uden at den bøjer! Det føles nærmest som at skulle pudse en stang smør!

PS.: Jeg kan se, at mathon har regnet galt i mindst ét af sine indlæg. Regn det selv efter.


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. marts 2021 af Eksperimentalfysikeren

Jeg har lige fundet siden:

https://en.wikipedia.org/wiki/Electrical_resistivity_and_conductivity

Ca midtvejs nede er der en tabel over recistivitet, hvor begge de to recistiviteter optræder.


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. marts 2021 af mathon

                                  \small \small \normal \begin{array}{lllll} R=\rho \cdot \frac{L}{\frac{\pi}{4}\cdot d^2}\\\\ R=\left \{ 1.72\cdot 10^{-8}\;\Omega m ,1.68\cdot 10^{-8}\;\Omega m \right \} \cdot \frac{10\;m}{0.25\cdot \pi\cdot \left ( 10^{-3}\;m \right )^2}\\\\ R=\left \{ 0.219\;\Omega\;,\;0.214\;\Omega \right \} \end{array}


Skriv et svar til: elektriske kredsløb

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.