Fysik

Dosishastighed

30. marts 2021 af CecilieBebsi (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan bestemmer man den maksimale dosishastighed, en patient må udsættes for?

Vedhæftet fil: Opgave 5 modul 5.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
31. marts 2021 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. april 2021 af mathon

Du går ind på x-aksen under den pågældende  energi af partiklen og op ad y aksen aflæser du på kurvem halveringstykkelsen


Svar #3
01. april 2021 af CecilieBebsi (Slettet)

#2


Du går ind på x-aksen under den pågældende  energi af partiklen og op ad y aksen aflæser du på kurvem halveringstykkelsen


Det er jeg ikke helt med på?

Brugbart svar (0)

Svar #4
01. april 2021 af mathon

Henfaldsenergien er 1.17 MeV heraf patikelenergien (β-) 0.514 MeV
dvs
         gammaenergien 0.656 MeV


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. april 2021 af mathon

\begin{array}{lllllll} \textbf{a)}\\& \textup{maksimale dosishastighed:}\\&& \frac{\frac{0.020\;mSv}{0.30}}{50\;h}=0.001333\;\frac{mSv}{h}=1.3\;\frac{\mu Sv}{h} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. april 2021 af mathon

#4 er baseret på opslag 
i
                             CRC
HANDBOOK OF CHEMISTRY AND PHYSICS


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. april 2021 af mathon

b)

Lige omkring kilden er gammafaktoren 20.3 · 10-18 Sv·m2
I afstanden 2.0 m er den
                                           


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. april 2021 af mathon

b)

Lige omkring kilden er gammafaktoren 20.3 · 10-18 Sv·m2
I afstanden 2.0 m er den
                                           \small \begin{array}{llllll} \frac{20.3\cdot 10^{-18}}{4\cdot \pi\cdot 2.0^2}=4.0339\cdot 10^{-19}\;\textup{Sv}\cdot m^2 \end{array}

Med                                            

giver det               \small \begin{array}{llllll} \textup{aktiviteten:}&A=2.60\cdot 10^9\cdot 3600\;h^{-1}=9.36\cdot 10^{12}\;h^{-1}\\\\ \textup{dosishastigheden:}& \left (4.0339\cdot 10^{-19}\;Sv \right )\cdot \left (9.36\cdot 10^{12}\;h^{-1} \right )=3.78\;\frac{\mu Sv}{h} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. april 2021 af mathon

Denne skal nu dæmpes ved gennemgang af beton, hvis halveringstykkelse er ca. 40 mm.

Beregning af betontykkelse:

                                          \small \small \begin{array}{llllll}&& 3.78\cdot \left (\frac{1}{2} \right )^{\frac{x}{40}}=1.3\\\\&& \left (\frac{1}{2} \right )^{\frac{x}{40}}=\frac{1.3}{3.78}\\\\&& \ln(\frac{1}{2})\cdot \frac{x}{40}=\ln\left ( \frac{1.3}{3.78} \right )\\\\&& x=\frac{\ln\left (\frac{1.3}{3.78} \right )}{\ln\left ( \frac{1}{2} \right )}\cdot \textup{ ca. }40=\textup{ca. }60\;\;(mm) \end{array}


Svar #10
02. april 2021 af CecilieBebsi (Slettet)

#5

\begin{array}{lllllll} \textbf{a)}\\& \textup{maksimale dosishastighed:}\\&& \frac{\frac{0.020\;mSv}{0.30}}{50\;h}=0.001333\;\frac{mSv}{h}=1.3\;\frac{\mu Sv}{h} \end{array}

Hvor har du den formel fra? og hvorfor dividerer du med 0,30 (går ud fra det er de 30%)


Brugbart svar (0)

Svar #11
02. april 2021 af mathon

Du har ret.


Svar #12
02. april 2021 af CecilieBebsi (Slettet)

#11

Du har ret.

Okay, men hvor kommer den formel fra?


Brugbart svar (0)

Svar #13
03. april 2021 af mathon

Dosishastighed er jo dosis per tid.


Svar #14
03. april 2021 af CecilieBebsi (Slettet)

#13

Dosishastighed er jo dosis per tid.

Okay, men hvorfor dividerer du den ækvivalente dosis patienten må modtage med de 30% personen har absorberet?


Svar #15
03. april 2021 af CecilieBebsi (Slettet)

#8

b)

Lige omkring kilden er gammafaktoren 20.3 · 10-18 Sv·m2
I afstanden 2.0 m er den
                                           \small \begin{array}{llllll} \frac{20.3\cdot 10^{-18}}{4\cdot \pi\cdot 2.0^2}=4.0339\cdot 10^{-19}\;\textup{Sv}\cdot m^2 \end{array}

Med                                            

giver det               \small \begin{array}{llllll} \textup{aktiviteten:}&A=2.60\cdot 10^9\cdot 3600\;h^{-1}=9.36\cdot 10^{12}\;h^{-1}\\\\ \textup{dosishastigheden:}& \left (4.0339\cdot 10^{-19}\;Sv \right )\cdot \left (9.36\cdot 10^{12}\;h^{-1} \right )=3.78\;\frac{\mu Sv}{h} \end{array}

Hvorfor ganger du aktiviteten med 3600 h-1?


Brugbart svar (0)

Svar #16
03. april 2021 af mathon

...fordi enheden Bq er pr s-1 men der ønskes enheden h-1.

    \small \small \begin{array}{lllll} && s^{-1}=3600\;h^{-1}\\\\& \textup{j\ae vnf\o r:}&\mu Sv\cdot h^{-1} \end{array}


Svar #17
03. april 2021 af CecilieBebsi (Slettet)

#16

...fordi enheden Bq er pr s-1 men der ønskes enheden h-1.

    \small \small \begin{array}{lllll} && s^{-1}=3600\;h^{-1}\\\\& \textup{j\ae vnf\o r:}&\mu Sv\cdot h^{-1} \end{array}

Okay, men hvorfor var det at du dividerede med de 30% i #5

Tak for hjælpen:)


Brugbart svar (0)

Svar #18
03. april 2021 af mathon

Maksimal dosishastighed for patienten er kun 30% af strålingsintensiteten,
så denne er:
                            I=\frac{I_{\textup{patient}}}{0.30}
 


Svar #19
08. april 2021 af CecilieBebsi (Slettet)

#9

Denne skal nu dæmpes ved gennemgang af beton, hvis halveringstykkelse er ca. 40 mm.

Beregning af betontykkelse:

                                          \small \small \begin{array}{llllll}&& 3.78\cdot \left (\frac{1}{2} \right )^{\frac{x}{40}}=1.3\\\\&& \left (\frac{1}{2} \right )^{\frac{x}{40}}=\frac{1.3}{3.78}\\\\&& \ln(\frac{1}{2})\cdot \frac{x}{40}=\ln\left ( \frac{1.3}{3.78} \right )\\\\&& x=\frac{\ln\left (\frac{1.3}{3.78} \right )}{\ln\left ( \frac{1}{2} \right )}\cdot \textup{ ca. }40=\textup{ca. }60\;\;(mm) \end{array}

Metoden var forkert. Der er tale om β--henfald. OG det korrekte svar var 22 cm. Ved dog stadig ikke hvilken formel/metode der skal bruges.


Brugbart svar (0)

Svar #20
09. april 2021 af mathon

Hvorfor er gammafaktoren for kilden opgivet, hvis den ikke skal benyttes?


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.