Dansk

Noveller med intertekstualitet

28. april kl. 09:21 af emma394d - Niveau: 9. klasse

Hejsa!

Jeg er en afgangselev i niende klasse, der skal op til mundtlig eksamen i dansk om en måneds tid. Jeg har trukket fokusområdet "intertekstualitet", men jeg døjer med at finde en novelle, der indeholder det.

Er der nogen der har nogle forslag? Alt kan bruges.

På forhånd, tak! :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. april kl. 19:02 af Stygotius

Et oplagt forslag ville være at stille H.C. Andersens "Den grimme ælling" op over for Henrik Pontoppidans "Ørneflugt", men det er gjort så mange gange før at det måske er banalt. Prøv allilgevel.  Emnet er "Arv eller miljø. Hvad bestemmer et menneskes udvikling." ?  Det skulle ikke være så svært at sige noget interessant om det. Se især på de afsluttende sætninger i de to fortæliinger:

-I den ene fortælling: "Det gør ikke noget at man er vokset op i en andegård når bare man har ligget i et svaneæg"   (Arven er her det vigtigste iflg. H.C.Andersen)

I den anden fortælling: "Det hjælper ikke noget at man har ligget i et svaneæg når man er vokset op i en andegård" (Her er miljøet det vigtigste  iflg. den mere socialistisk indstillede Pontoppidan)


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. april kl. 19:36 af Stygotius

Brug dette i stedet.

Et oplagt forslag ville gå på  at stille H.C. Andersens "Den grimme ælling" (1843) op over for Henrik Pontoppidans "Ørneflugt" (1899) , men det er gjort så mange gange før at det måske er banalt. Prøv alligevel.  Deres fælles emne er "Arv eller miljø. Hvad bestemmer et menneskes udvikling." ?  Det skulle ikke være så svært at sige noget interessant om det. Se især på de afsluttende sætninger i de to fortællinger:

-I den ene fortælling: "Det gør ikke noget at man er vokset op i en andegård når bare man har ligget i et svaneæg"   (Arven er her det vigtigste iflg. H.C.Andersen)

I den anden fortælling: "Det hjælper ikke noget at man har ligget i et svaneæg når man er vokset op i en andegård" (Her er miljøet det vigtigste  iflg. den -især i sine unge dage-  socialistisk indstillede og engagerede  Pontoppidan)


Skriv et svar til: Noveller med intertekstualitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.