Kemi

masseprocent

08. maj 2021 af Marthan91 - Niveau: C-niveau

12,4 g Al2(SO4)3 · 18H2O opløses i vand til et slutvolumen på 500 mL.

a) Beregn masse% aluminium i Al2(SO4)3 · 18H2O.

hvordan beregner jeg den?


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. maj 2021 af janhaa

masse % Al i Al-sulphat med hydratvann;

(2*12,4*100) / 666,1 = 0,0372 = 3,72 %


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. maj 2021 af janhaa

fordi:

Al_2(SO_4)_3 \cdot 18H_2O=> 2Al^{3+}+2SO_4^{2-}+18H_2O

2 mol Al3+


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. maj 2021 af janhaa

#2

fordi:

Al_2(SO_4)_3 \cdot 18H_2O=> 2Al^{3+}+3SO_4^{2-}+18H_2O

2 mol Al3+


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. maj 2021 af mathon

               \small \begin{array}{llllll} M(Al_2(SO_4)_3*18H_2O)=&666.42\;\frac{g}{mol}\\\\ M(Al)=26.98\;\;\frac{g}{mol}\\\\ \textup{masseprocent }Al\textup{:}\\& p=\frac{2\cdot\left ( 26.98\;\frac{g}{mol} \right ) }{666.42\;\frac{g}{mol}}\cdot 100\%=8.097\% \end{array}


Svar #5
08. maj 2021 af Marthan91

#1

masse % Al i Al-sulphat med hydratvann;

(2*12,4*100) / 666,1 = 0,0372 = 3,72 %

hvorfor 666,1?


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. maj 2021 af janhaa

#5
#1

masse % Al i Al-sulphat med hydratvann;

(2*12,4*100) / 666,1 = 0,0372 = 3,72 %

hvorfor 666,1?

molmasse til Al-sulphat *18H2O


Brugbart svar (1)

Svar #7
08. maj 2021 af janhaa

masse % Al : 27*2/(666,1)  = 8,11 %

mens:

[Al3+] = 0,459/0,5 M = 0,919 M


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. maj 2021 af mathon

            \small \begin{array}{lllll} M\left ( Al_2(SO_4)_3*18H_2O \right )=\\\\\textup{sum}\left ( \left \{ 2,3,12 \right \}\cdot \left \{ 26.982,32.065,15.999 \right \}\right)+ 18\cdot 18.015 =666.417 \end{}


Svar #9
08. maj 2021 af Marthan91

så et tillægsspørgsmål, i den næste opgave skal jeg beregne den formelle koncentration af sulfaten, jeg kan regne ud at M = 288,21 g/mol, men hvordan får jeg udregnet masen så jeg kan finde stofmængden/n og derefter beregne koncentrationen? jeg kender den samlede masse på 12,4 g fra forgående opgave, nu skal jeg vel skille det fra hinanden på en eller anden måde?


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. maj 2021 af janhaa

hva er 288,2 g/mol ??


Brugbart svar (1)

Svar #11
08. maj 2021 af janhaa

Al2(SO4)3 har 343,4 g/mol 


Svar #12
08. maj 2021 af Marthan91

(SO4)3 har 288,2 ik?


Brugbart svar (0)

Svar #13
08. maj 2021 af janhaa

#12

(SO4)3 har 288,2 ik?

jo


Brugbart svar (0)

Svar #14
08. maj 2021 af janhaa

mener du:

M=m/n

288,3 = 12,4 /n

n = 0,043 mol

?


Svar #15
08. maj 2021 af Marthan91

jeg leder efter at kunne isolere sulfatet og så gøre sådan n=m/M så jeg bagefter kan finde c, men der er måske en bedre løsning?


Brugbart svar (1)

Svar #16
08. maj 2021 af janhaa

kan du skrive hele oppgaven?

korrekt,,,


Svar #17
08. maj 2021 af Marthan91

12,4 g Al2(SO4)3 · 18H2O opløses i vand til et slutvolumen på 500 mL.

a) Beregn masse% aluminium i Al2(SO4)3 · 18H2O.

b) Beregn opløsningens formelle koncentration af Al2(SO4)3.

c) Beregn den aktuelle koncentration af sulfat i opløsningen.


Brugbart svar (0)

Svar #18
08. maj 2021 af janhaa

b)

12,4 g Al2(SO4)3 · 18H2O opløses i vand til et slutvolumen på 500 mL.

n = 12,4 / 666,4  mol = 0,0186 mol

[Al-salt-hydrat] = n/V = 0,0372 M

c)

2*n mol Al og 3*n mol SO4 => 0,1116 mol sulfat

[SO42-] = 0,1116 mol / 0,5 L = 0,223 M

OK?


Brugbart svar (0)

Svar #19
09. maj 2021 af mathon

             \small \begin{array}{lllll} \textbf{b)}\\& n(Al_2(SO_4)_3\cdot 18\;H_2O)=\frac{12.4\;g}{666.417\;\frac{g}{mol}}=0.018607\;mol\\\\& n\left ( S{O_4}^{2-} \right )=3\cdot \left (0.018607\;mol \right )=0.055821\;mol\\\\& \left [ S{O_4}^{2-} \right ]=\frac{0.055821\;mol}{0.5\;L}=0.117\;M \end{array}


Skriv et svar til: masseprocent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.