Matematik

Palindromtal

23. august 2021 af Fahad2700 - Niveau: 7. klasse

Hej 

Jeg forstår hellere ikke denne, atlså hvordan kan man  finde tallet uden at skrive det op. her er opgaven: 

Kan I fortælle, hvilke tal der er palindromtal nummer 75 og 97 uden at skrive alle palindromtallene op?

Mvh Fahad


Svar #1
23. august 2021 af Fahad2700

Denne førstår jeg hellere ikke: 

Find mindst et eksempel på et primtal, et kvadrattal og et kubiktal større end 100, som er palindromtal.

Mvh Fahad


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. august 2021 af mathon

                    \small \begin{array}{lllll} \mathrm{\acute{e}}\textup{t primtal, }\mathrm{\acute{e}} \textup{t kvadrattal og }\mathrm{\acute{e}}\textup{t kubiktal}\\ \textup{st\o rre end 100:}\\\\ \begin{array}{|c|c|c|} \hline&&\\ \textup{primtal}&\textup{kvadrattal}&\textup{kubiktal}\\&&\\\hline&&\\ 101&121&125\\&&\\\hline \end{array} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. august 2021 af MountAthos

#2

                    \small \begin{array}{lllll} \mathrm{\acute{e}}\textup{t primtal, }\mathrm{\acute{e}} \textup{t kvadrattal og }\mathrm{\acute{e}}\textup{t kubiktal}\\ \textup{st\o rre end 100:}\\\\ \begin{array}{|c|c|c|} \hline&&\\ \textup{primtal}&\textup{kvadrattal}&\textup{kubiktal}\\&&\\\hline&&\\ 101&121&125\\&&\\\hline \end{array} \end{array}

            125 er ikke et palindrome tal


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. august 2021 af mathon

                    \small \small \small \begin{array}{lllll} \mathrm{\acute{e}}\textup{t primtal, }\mathrm{\acute{e}} \textup{t kvadrattal og }\mathrm{\acute{e}}\textup{t kubiktal}\\ \textup{som er st\o rre end 100 og er palindromtal:}\\\\ \begin{array}{|c|c|c|} \hline&&\\ \textup{primtal}&\textup{kvadrattal}&\textup{kubiktal}\\&&\\\hline&&\\ 101&121&343\\&&\\\hline \end{array} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. august 2021 af MountAthos

Til # 0

Palindromtal nr. 75 er 656 og nr. 97 er 878


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. august 2021 af MountAthos

Supplering til # 5

Palindromtal nr. 75 finder du således Træk 10 fra 75 og tilføj et 6 tal 

 75-10 = 65 og et 6 tal tilføjet 656

Palindrometal nr. 97 finder du således Træk 10 fra 97 og tilføj et 8 tal

97-10 = 87 og et 8 tal tilføjet 878


Svar #7
23. august 2021 af Fahad2700

Mange tak til jer alle sammen!


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. august 2021 af Soeffi

#0. Kan I fortælle, hvilke tal der er palindromtal nummer 75 og 97 uden...

Lad os sige, at du skriver dem op systematisk (startende med 1):

1      2      3      4      5     6       7      8      9 
11    22    33    44    55    66    77    88    99

Der er 18 palindromtal mindre end 100. Tal mellem 100 og 1000 er ordnet søjle- og rækkevis nedenfor...

101  202  303  404  505  606  707  808  909
111  212  313  414  515  616  717  818  919
121  222  323  424  525  626  727  828  929
131  232  333  434  535  636  737  838  939
141  242  343  444  545  646  747  848  949
151  252  353  454  555  656  757  858  959
161  262  363  464  565  666  767  868  969
171  272  373  474  575  676  777  878  979
181  282  383  484  585  686  787  888  989
191  292  393  494  595  696  797  898  999

Kald det n'te palindromtal P(n). Formlen er: P(n) = 101·([(n - 18):10] + 1) + 10·(((n - 18) mod 10) - 1), hvor 18 < n < 109, som kan forenkles: 

           P(n) = 101·[(n - 8):10] + 10·((n - 9) mod 10), hvor 18 < n < 109.

For n = 75 har man, at (75-8):10 = 6. (75-9) mod 10 = 6. Dvs. det 75. palindromtal = 101·6 + 10·6 = 666.
For n = 97 har man, at (97-8):10 = 8. (97-9) mod 10 = 8. Dvs. det 97. palindromtal = 101·8 + 10·8 = 888.


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. august 2021 af MountAthos

Til # 8

Du har fundet nr 76 og nr 98 , svar # 5  og # 6 er det rigtige 656 og 878 

Jeg ved hvor du laver fejlen(e) , men med din faglig dygtighed må du selv finde den / dem


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. august 2021 af MountAthos

Til # 8

Dit første tal er 1 og mit 0 . Opgaven er en 7. klasse opgave. Din beregning er langt over det niveau 

https://en.wikipedia.org/wiki/Palindromic_number


Skriv et svar til: Palindromtal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.