Matematik

Perifervinkel og centervinkel

30. august 2021 af ca10 - Niveau: 8. klasse

Inden man går igang med opgaven får man den oplysning:

En perifervinkel er halvt så mange grader, som centervinklen over samme bue.

I optakten til opgaven får man et eksempel på hvordan det bevises som det kan ses af den vedlagte fil.

Her bevises det at en perifervinkel er halvt så mange grader, som centervinklen over samme bue

po = 1 / 2 * vo

I den vedhæftede fil ses nederst en cirkel hvor, perifervenklens ben ligger på samme side af centrum

Man for den oplysning 

Man skal bevise at vinklen DAC og vinklen DAB er den samme som vist i det foregående eksemplet.

Hvordan gør man det ?

Man skal så bevise at længden af vinklen DAC = ( q + p )o  = (1 / 2) * ( u + v )o

                                    længden af vinklen DAB = qo             = (1 / 2)  * uo

Som ses af vedlagte fil.

Hvordan beviser man dette ?

På forhånd tak                     


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. august 2021 af Eksperimentalfysikeren

I øverste bevis går det ene vinkelben gennem centrum. Det gør det ikke i det andet bevis. Man vil gerne vise sætnningen for vinkel BAC og tilføjer derfor diameteren fra A. Den skærer cirkelperiferien i D. Man kan så benytte, at sætningen gælder for DAC og DAB. BAC fås ved at trække de to vinkler og tilhørende buer fra hinanden.

Man skal så bevise at længden af vinklen DAC = ( q + p )o  = (1 / 2) * ( u + v )o     længden af vinklen DAB = qo             = (1 / 2)  * uo

Den første ligning er opfyldt, fordi vinkel DAC opfylder betingelsen i første bevid, AD er en diameter.

Den anden ligning er opfyldt, igen fordi det ene vinkelben er diameteren AD.


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. august 2021 af Soeffi

#0. (Fortrudt indsættelse af billede).

Vedhæftet fil:2020392.png

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. august 2021 af Soeffi

#2. Redigeret opgavebillede:...

Vedhæftet fil:2020392.png

Svar #4
30. august 2021 af ca10

Tak for svaret


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. august 2021 af Soeffi

#0. Svaret fremgår næsten af spørgsmålet, synes jeg...

Vedhæftet fil:2020392-kopi.png

Svar #6
04. september 2021 af ca10

Soeffi

Du skriver at svaret fremgår næsten af spørgsmålet

Man skal bevise at vinklen DAC og vinklen DAB er den samme som vist i det foregående eksemplet.

Man skal så bevise at længden af vinklen DAC = ( q + p )o  = (1 / 2) * ( u + v )o

                                    længden af vinklen DAB = qo             = (1 / 2)  * uo

Jeg har uden held prøvet at gennemføre beviset på samme måde som det bliver gjort som  i den vedlagte fil.

Er der nogen der kan vise hvordan man gennemføre beviset i praksis, som det ses i den vedlagte fil ?

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. september 2021 af Soeffi

#6. Som jeg forstår opgaven:

Givet:

En periferivinkel, som spænder over en given cirkelbue, er halvt så stor, som den centervinkel, der spænder over samme cirkelbue.

Bevis:

Periferivinklen DAC spænder over buerne u og v, så dermed er periferivinklen DAC = 0,5·(u+v).

Periferivinklen DAB spænder over buen u, så dermed er periferivinklen DAB = 0,5·u.

QED.


Svar #8
05. september 2021 af ca10

Jeg prøver igen.

I opgaven for man følgende oplysninger:

1. At en perifervinkel er halvt mange grader, som centervinklen over samme bue.

2. At perifervinklen DAC =  (q+p)o  =0,5•(u+v)o 

    og

    At perifervinklen DAB = q = 0,5•uo

Opgaven består i, gennemføre som det er vist i den vedhæftede fil, at på samme måde at bevise 

At en perifervinkel DAC = (q+p)o = 0,5•(u+v)o 

og

At perifervinklen DAB = q = 0,5•uo

Altså man skal foretage samme udregning som det er gjort i den vedhæftede fil.

Er der nogle, der kan vise hvordan man gør dette ?

På forhånd tak 


Skriv et svar til: Perifervinkel og centervinkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.