Kemi

Ligevægt

22. september 2021 af kitkatvegan - Niveau: Universitet/Videregående

Opg. 
CO2 indholdet i atmosfæren er de seneste 200 år steget fra ca. 260 ppm til ca. 410 ppm (parts per million), dvs. partialtrykket af CO2 er steget fra 2.6 * 10-4 atm til 4.1 * 10-4 atm. Vi kan antage at CO2 (g) i atmosfæren er i ligevægt med kulsyre i atmosfæriske vanddråber, og at mængden af CO2 i atmosfæren er så stor at partialtrykket af CO2 ikke ændres ved dannelse af kulsyre i vanddråber:
CO2 (g) + H2O (l) ? H2CO3 (aq) (I)


a) Beregn ligevægtskonstanten for reaktion (I) ved T = 298 K ved brug af ΔGf0(H2CO3 (aq)) = -623 kJ/mol og data i Tabel 3.1 i bogen (R = 8.3145 J/mol * K).


b) Beregn koncentrationen af H2CO3 (aq) i atmosfæriske vanddråber ved ovenstående to CO2 partialtryk.

Kulsyre vil indgå i følgende ligevægt (Ka værdien er givet i Tabel 4.1 i bogen).
H2CO3 (aq) ? H+ (aq) + HCO3- (aq) (II)
Vi vil kun tage hensyn til denne syre-base ligevægt (dvs. ignorerer ligevægten med CO32- (aq) og vands autoprotolyse).


c) Opstil ligevægtsudtrykket for reaktion (II), under den samme antagelse som for (I), dvs. at atmosfærens partialtryk af CO2 er konstant.


d) Brug ligevægtsudtrykket fra c) til at beregne ændringen i regnvands pH ved forøgelsen af atmosfærens indhold af CO2 fra 260 ppm til 410 ppm.


Svar #1
22. september 2021 af kitkatvegan

Er der nogen der kan hjælpe mig med den her?


Brugbart svar (1)

Svar #2
22. september 2021 af janhaa

a)

\Delta G = -RT*\ln(K)


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. september 2021 af janhaa

b)

K(a1) >> K(a2)\\ \\K_a:acid\,\,constant

this is for H2CO3


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. september 2021 af janhaa

c)

K_{III}=\frac{[H^+]*[HCO_3^-]}{[H_2CO_3]}


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. september 2021 af janhaa

d)

know:

pH=-\log([H^+])


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. september 2021 af Nanna34

#3
b)



this is for H2CO3

kan man sige:
0,039=x/(2,6*10^-4)
0,039= x/ 4,1*10^-4)
hvor 0,039 er K

Skriv et svar til: Ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.