Matematik

Differentialkvotient

30. oktober 2021 af ViktormedK - Niveau: B-niveau
Kan nogen forklare mig sætning 9.5.1 ? Forstår ikke matematikken bag at d(f(x))=dy (Hvorfor er det lig med dy?)

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. oktober 2021 af StoreNord

Fordi y = f(x).


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. oktober 2021 af Anders521

#0 Det er ikke en sætning, men en definition. Da y = f(x) er y+Δy = f(x+Δx). Ændringen af funktionen f omkring punktet (x, f(x)) er                                                                                                                                                                                                     Δf = f(x+Δx) - f(x)                                                                               og med bogens notation svarer ændringen til Δf ≈ dy. Tangentens ændring vil så være f '(x)·Δx eller dy. Her er Δx en lille størrelse, så Δf ≈ f '(x)·Δx. Det leder til definitionen af differentialet dy i din bog:                                                                                                  dy = d (f(x)) = f '(x)·Δx .                                                          Differentialet dy er altså en ændring af funktionen f, som følge af en ændring af variablen x, dvs. fra x til x+Δx, hvilket sker langs f's tangent i punktet (x,f(x)). Differentialet kan tænkes som en funktion der afhænger af x og Δx.


Skriv et svar til: Differentialkvotient

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.