Fysik

Rydberg

03. november 2021 af Ineedhelp555 - Niveau: B-niveau

For en fjern galakse er de observerede bølgelængder i hydrogens Lyman-serie som anført i tabellen nedenfor. Overgangen Lyman α (Ly α) er overgangen fra energiniveau n = 2 til grundtilstanden n = 1, Lyman β (Ly β) er fra niveau n = 3 til n = 1 osv..

Linje             Ly α      Ly β       Ly γ      Ly δ

λobs (nm)      145,8    123,1    116,6    114,0  

a) Beregn ud fra Rydbergformlen de fire tilsvarende laboratoriebølgelængder.
 

b) Bestem værdien for rødforskydningen z for hver af de fire bølgelængder.

c) Beregn dernæst gennemsnittet af de fire værdier. Denne betegnes nu rødforskydningen.

d) Hvor langt er den observerede galakse fra Jorden angivet i parsec såvel som i lysår?


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. november 2021 af peter lind


Brugbart svar (1)

Svar #2
03. november 2021 af mathon

                       \small \small \small \begin{array}{lllllll}\textbf{a)}\\\\&& \begin{array}{|c|c|c|c|c|}\hline &&&&\\ \textup{linje}&Ly\;\alpha &Ly\;\beta &Ly\;\gamma &Ly\;\delta \\&&&&\\\hline&&&&\\ \lambda_{lab}/nm&121.5&102.5&97.2&94.9\\&&&&\\\hline \end{array} \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. november 2021 af mathon

                     \small \begin{array}{lllllll}\textbf{b)}\\\\&& \begin{array}{|c|c|c|c|c|}\hline &&&&\\ \textup{linje}&Ly\;\alpha &Ly\;\beta &Ly\;\gamma &Ly\;\delta \\&&&&\\\hline&&&&\\ z=\frac{\lambda-\lambda_o}{\lambda_o}&0.20&0.20&0.20&0.20\\&&&&\\\hline \end{array} \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #4
04. november 2021 af mathon

                     \small \begin{array}{lllllll}\textbf{d)}\\\\& \textup{N\aa r afstanden er }d\\&\textup{og }H\textup{ er Hubble's konstant:}\\&& d=\frac{z\cdot c}{H}\\\\&& d=\frac{0.2\cdot \left ( 3.0\cdot 10^5\;\frac{km}{s} \right )}{50\;\frac{km}{s\cdot Mpc}}=1200\;Mpc=3.91\cdot 10^9\;\textup{lys\aa r} \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #5
04. november 2021 af mathon

                       \small \lambda_{lab}=\lambda_o


Skriv et svar til: Rydberg

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.