Matematik

En tænkeopgave

22. november 2021 af middagsblomst (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Hvorfor er svaret til nedenstående "at trække 12 fra b"?

Der er tegnet en ret linje gennem punktet (4, 10) i et koordinatsystem. Linjen har ligningen y = a⋅x+b. Linjen ændres og der lægges 3 til a. Hvad skal man gøre ved b hvis man ønsker at den ændrede linje stadig skal gå gennem punktet (4, 10)? 

Er det fordi man ganger 3 med 4 og i så fald hvorfor?


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. november 2021 af Eksperimentalfysikeren

b er y-koordinaten, S, til skæringspunktet mellem y-aksen og linien. Punktet P=(4,10) befinder sig 4 enheder fra y-aksen. Går man fra P til s, bliver x 4 mindre, hvorfor y bliver 4*a mindre, altså b = 10-4a. Bliver a 3 større, bliver linien stejlere, så man for hver enhed af x nu går a+4 nedad, så man får b = 10 - 4*(a+3)-


Brugbart svar (2)

Svar #2
22. november 2021 af SuneChr

Vi sætter (4 , 10) ind i forskriften
4a + b = 10
Når a bliver 3 større har vi
4(a + 3) + b1 = 10
4a + 12 + b1 = 10
Vi ser, at 12 + b1 = b  ⇒  b1 = b - 12


Skriv et svar til: En tænkeopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.