Fysik

Elektrisk strøm

10. januar 2022 af senoritasenorita - Niveau: B-niveau
Hej kan nogen hjælpe med disse opgaver.

14.1 I et lyn overføres ladningen 20 C mellem skyen og Jorden. Hvor stor var den gen nemsnitlige strømstyrke, hvis lynet varede 1,0 ms?

14.2 Gennem et tværsnit af en leder passerer i løbet af 10 sekunder elektroner med en samlet ladning på -30 C. Hvor stor er strømmen?

14.3 Gennem en leder går en strøm på 8,0 A. Hvor stor en ladning passerer gennem et tværsnit af lederen i løbet af et minut?

14.4 En tokamak er en maskine til at fasthol de et plasma (ioner og elektroner). Inde i kammeret flyder ladede ioner rundt om centrum. Et tværsnit i maskinens kammer passeres hvert sekund af 8,12-1024 elek troner. Hvor stor er strømstyrken i plas maet?

14.5 En elektron, der gennemløber et spæn dingsfald på 1 V, får den elektriske energi E = 1 e. 1 V. Denne energi kaldes 1 elek tronvolt, forkortet eV. Omregn energien 1 ev til joule.

14.6 I et bestemt katodestrålerør gennemløber elektroner et spændingsfald på 10,0 kV. a) Bestem den elektriske energi, en elek tron tilføres, både i eV og J.

b) Hvad bliver elektronens hastighed, hvis den starter fra hvile? (Tip: Bestem først Ekinetisk.)

14.7 Bestem det spændingsfald, der skal til for at accelerere en elektron op til 1 % af lysets hastighed.

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. januar 2022 af peter lind

Strømstyrke = ladnig der passerer/tiden


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. januar 2022 af mathon

\small \begin{array}{llllll} \textbf{14.1}\\&& I_{gennemsnit}=\frac{Q}{t}=\frac{20\;C}{1.0\cdot 10^{-3}\;s}=20\,000\;A \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. januar 2022 af mathon

\small \small \begin{array}{llllll} \textbf{14.2}\\&& I=\frac{Q}{t}=\frac{\left |-30 \right |\;C}{10\;s}=3\;A \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. januar 2022 af mathon

\small \small \small \begin{array}{llllll} \textbf{14.3}\\&& Q=I\cdot t=\left ( 8.0\;A \right )\cdot \left ( 60\;s \right )=480\;A\cdot s=480\;C \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. januar 2022 af mathon

\small \small \small \small \begin{array}{llllll} \textbf{14.4}\\&& I=\frac{Q}{t}=\frac{\left ( 8.12\cdot 10^{24} \right )\cdot \left ( 1.602\cdot 10^{-19}\;C \right )}{1\;s}=1.30\;MA \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. januar 2022 af mathon

\small \small \begin{array}{llllll} \textbf{14.5}\\&& 1\;eV=\left ( 1\;e \right )\cdot \left ( 1\;V \right )=\left ( 1.602\cdot 10^{-19}\;C \right )\cdot \left ( 1\;\frac{J}{C} \right )=1.602\cdot 10^{-19}\;J \end{array}


Skriv et svar til: Elektrisk strøm

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.