Biologi

fremskrivningsfaktor og vækstfunktioner

15. januar 2022 af Jordbær60 - Niveau: B-niveau

Hej søde hjælpere!

Jeg søger hjælp til:

1. Du har en næringsvæske med 500 gærceller. De har en fremskrivningsfaktor på 3. Hvor mange gærceller har du efter 5 timer (under forudsætning af, at forholdene er gunstige under alle 5 timer)? 

2. Lav ovenstående udregning for 1 t, 2,5 t og 10 timer. Indsæt resultaterne som graf i et koordinatsystem i excel, hvor y-aksen viser antal gærceller og x-aksen tid
3. Hvad er nølefasen og hvad skylds den?
4. Hvad er den stationære fase og hvad skyldes den?
5. Hvad er dødsfasen og hvad skyldes den?

Tak for forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. januar 2022 af ringstedLC

1. Når forholdene er gunstige (fase b) vil gærcellerne dele sige med eksponentiel vækst, så de 500 celler efter én time, er blevet tre gange så mange:

\begin{align*} y &= b\cdot a^x \\ \textup{Antal}&= 500\cdot 3^x \\ y(1) &= 500\cdot 3^1=1500 \\ y(5) &= 500\cdot 3^5=\;? \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. januar 2022 af ringstedLC

2. Samme metode som i 1.

3., 4. og 5. Se fx https://biologibogen.systime.dk/?id=686 eller i din bog.


Svar #3
16. januar 2022 af Jordbær60

Tak :-)


Skriv et svar til: fremskrivningsfaktor og vækstfunktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.