Dansk

Hjælp til Essay.

20. januar kl. 09:21 af moha5121 - Niveau: 9. klasse

Hej! Jeg har fået skrevet min essay færdig (vil jeg selv mene) så ville høre om nogen ville læse den igennem og skrive feedback og nogen ting jeg kunne ændre i den. Ville være super fedt :) 

Det smukke ved Danmark

Tjaaa.. Hvad er det smukke ved Danmark? Jeg tror ikke, at der er et enkelt og simpelt svar på, hvad det smukke ved Danmark er. Jeg tror, at indtrykket er meget forskelligt fra person til person. Der er mange ting ved Danmark, som jeg personligt synes er smukt. I Danmark har vi demokrati, og det får mig til at føle, at det er med til at gøre Danmark til et bedre sted at være. Kongehuset har ikke længere magten i Danmark. Men jeg synes stadig, at vi skal bevare kongehuset, da det for mange er blevet en tradition med monarki. En tradition, der ikke er mange lande, som stadig har. Det smukke ved Danmark er, at hvis man ikke har et hus, arbejde, penge, eller hvis man bliver syg, så har alle ret til hjælp, hvis man bare opholder sig lovligt i landet, det står der i loven. Jeg synes, det er smukt, at alle har ret til den slags hjælp i Danmark. 

Det smukke ved Danmark er sammenhold, fremadrettet og respekt. Jeg synes, danskernes traditioner er fantastiske. Alle de traditioner, vi har i Danmark, handler om at være sammen med dem, man elsker og holder af. Jeg synes, at det er smukt, at man holder sådan sammen i Danmark. Det smukke ved Danmark er kærligheden, vi deler. I Danmark betyder kærligheden utrolig meget. Man gifter sig og får børn af kærlighed. Ikke af nød eller tvang. Forældre klager over, at de arbejder for meget og ikke har tid nok med deres børn, fordi de er bange for, at deres børn ikke får nok kærlighed. Det er smukt. Danmark er et af de lande, hvor de skiftende årstider er smukkest. 

Danmark er et af de lande som har de smukkeste årstider. Nogle mener, at det smukke ved Danmark er, når træerne smider sine gyldne blade i efteråret, andre vil mene, at det når man ser sneen falde ned fra himlen og lægger sig. Folk er aldrig enige omkring årstiderne og sådan nogle ting, og det er, fordi definitionen af skønhed afhænger af personen, der omtaler det. Jeg mener personligt, at det danske vejr kan være rimelig deprimerende til tider, men jeg tror alligevel på, at vi skal være glade for det. Hvis man tænker over, hvilke ulemper, det ville have, hvis solen skinnede hele tiden. Man ville ikke kunne lege rundt i vandpytter, som man gjorde, da man var små eller måske stadig gøre. Man ville ikke kunne kaste med snebolde på hinanden, som man gør om vinteren også kunne komme ind igen efter lang snedag og få nogle varme sokker på og en kop kakaomælk. Markerne ville blive ramt af tørke. Der ville blive sult og hungersnød. Jeg tror, at årstidernes skiften giver os en følelse af glæde og forventning. At man på en måde kan dufte den årstid man er i betyder også meget for mig. Vi glæder os hele tiden til en ny årstid. Især til forår og sommer. Danmarks natur er smuk. Danmark er smuk. Det smukke ved Danmark er også, at jeg kan være mig selv. Her har jeg mit liv. Her har jeg, hvad jeg behøver alt, hvad jeg har brug for, jeg hører til i Danmark, for Danmark er en del af mig.


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. januar kl. 12:29 af kravlundis

Har ikke læst det hele igennem endnu, men her er 2 ting som jeg helt klart synes du burde tage op til overvejelse. 

1. Fjern "Tjaaa....." i første sætning. Det er både unødvendigt, ødelæggende og giver hele teksten et barnligt præg. 

2. Du bruger udtrykket "det smukke Danmark" eller variationer af det, lidt for mange gange. Prøv eventuelt at skifte ordet "smuk" ud med nogle andre, eller formulér dig på anden vis. Det tror jeg ville gøre underværker for dit essay.


Svar #2
21. januar kl. 07:47 af moha5121

Mange tak for det. Skal nok få det ændret :)

Svar #3
21. januar kl. 07:48 af moha5121

Skal jeg skifte ordet “smuk” med nogen andre synonymer eller, hvsd tænker di på?

Brugbart svar (0)

Svar #4
21. januar kl. 08:42 af kravlundis

Ja, ellers ville det hurtigt blive en mærkelig tekst... Du kan også vælge at omformulere dine sætninger i stedet for, det kan give den mere liv og gøre den mere spændende at læse. 

("Andre synonymer" er vel en tautologi i denne sammenhæng)


Svar #5
21. januar kl. 08:52 af moha5121

okay, så jeg skal bare omformulere og finde nogen andre synonymer.


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. januar kl. 09:02 af kravlundis

Ja, det er det jeg har skrevet. 

Husk for Guds skyld at fjerne det der afskyelige "Tjaaa....." i første sætning


Svar #7
21. januar kl. 09:28 af moha5121

Hej. Det har jeg gjort hahah


Svar #8
21. januar kl. 10:20 af moha5121

Er der ikke andet der kan forbedres eller er det fint. Og, hvad vil du selv vurdere den på med karakter


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. januar kl. 11:39 af Stygotius

Jeg er helt enig med kravlundis. Variation i glosevalg og sætningsopbygning er vigtig hvis en tekst skal være interessant for en læser. 

Man skal også sørge for en rimelig kongruens. Ting  som "Der er mange ting ved Danmark, som jeg personligt synes er (smukt) smukke." går  ikke.

Det er også uheldigt at begynde en ny hovedsætning med "Og" eller "Men". Disse ord er konjunktioner (bindeord), hvis funktion er at binde ord eller sætninger sammen, og der er på denne måde jo intet at binde sammen. Digtere kan bruge fænomenet som et litterært trick, men det er jo en helt anden sag   .....ikke noget for dagligsproget. Der er absolut ingen grund til at efterabe journalisters katastrofalt ringe dansk.

Endelig skal man ikke tro at "om" og "omkring" betyder det samme og kan bruges i flæng. Det er ikke tilfældet. Ordet "omkring" betyder kun "rundt omkring", -i en cirkelformet bevægelse !!    At høre en foredragsholder sige: "Nu skal vi høre noget omkring besættelsestiden", giver en mavekramper.

Det er også vigtigt at holde udtryk som betydningsmæssigt hænger sammen, inden for den samme sætningsperiode og ikke lader dem fremstå som nye, uafhængige hovedsætninger, der indleder en ny meningshelhed. ("-men jeg tror alligevel på, at vi skal være glade for det. Hvis man tænker over, hvilke ulemper, det ville have") Dette kan i bedste fald forvirre en læser voldsomt.

Hvorfor ville man i øvrigt ikke kunne lege i vandpytter hvis solen skinnede hele tiden?


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. januar kl. 18:54 af j00nsm00nchild

Hej. I første afsnit kunne dette rettes til, hvis det skulle være:

Jeg har rettet dette: "I Danmark har vi demokrati, og det får mig til at føle, at det er med til at gøre Danmark til et bedre sted at være. Kongehuset har ikke længere magten i Danmark. Men jeg synes stadig, at vi skal bevare kongehuset, da det for mange er blevet en tradition med monarki."

Til dette: "Vi har her i Danmark demokrati, og det er efter min mening med til at gøre Danmark til et bedre land at leve i. Det danske kongehus har ikke længere magten, men jeg mener dog fortsat, at det skal bevares, da den monarkiske styreform er blevet en form for tradition i andre lande rundt omkring i verden."

I stedet for: "En tradition, der ikke er mange lande, som stadig har", bør du skrive "En tradition mange lande stadigvæk har."


Svar #11
21. januar kl. 20:13 af moha5121

Mange tak for alt hjælpen, men nu går jeg kun i 9 klasse, så forstod ikke det hele af, hvad Stygotius skrev desværre.


Brugbart svar (0)

Svar #12
21. januar kl. 22:34 af Stygotius

ad #10

Ja, det er en meget bedre formulering.

ad # 11

Det er da også i orden at du ikke forstår det hele, men du kan nu godt lade være med bare at droppe grundleddet (i en slags SMS-stil) og skrive ting som "så forstod ikke det hele af, hvad Stygotius skrev"


Skriv et svar til: Hjælp til Essay.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.