Fysik

Temperaturstigningen af vandet

20. januar 2022 af Moehy - Niveau: B-niveau

Loddet (2 kg) falder (fra en 42 m bygning) i en spand med 5 liter vand. Det kinetiske energi bliver omsat til varmeenergi i vandet.

Hvad bliver temperaturstigningen af vandet?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. januar 2022 af peter lind

Energien bliver m*g*h hvor m er massen, g er tyngdeaccellerationen og h er højden


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. januar 2022 af Christianfslag

Beregn først energien for loddet ved brug af

E_p=mgh

Herefter bruger du denne energi joule, samt en tabelværdi for vandets specifikke varmekapacitet, til at finde en varmestigning i vandet. Antag at de 5 liter vand vejer omtrentligt 5 kg.


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. januar 2022 af mathon

Hvordan man vil undgå, at vandet sprøjter til alle sider,
vides ikke, men teoretisk uden sprøjt:

                 \begin{array}{llllll} E_{pot}\rightarrow E_{indre}\quad \left (\textup{Loddet opvarmes i virkeligheden lidt, hvilket der ses bort fra} \right )\\\\ \begin{align*} m_{lod}\cdot g\cdot h&=m_{vand}\cdot c\cdot \Delta T\\\\ \Delta T&=\frac{m_{lod}}{m_{vand}}\cdot \frac{g}{c}\cdot h\\\\ \Delta T&=\frac{2}{5}\cdot \frac{9.82\;\frac{J}{kg\cdot m}}{4.186\;\frac{J}{kg\cdot \degree C}}\cdot \left ( 42\;m \right )=39.41\;\degree C \end{align*} \end{array}


Skriv et svar til: Temperaturstigningen af vandet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.