Fysik
Normalkraft og bjælke
Jeg har en homogen bjælke med massen og længden
, som hviler på to bukke placeret som vist på billede.

Hvordan beregner jeg den lodrette nomalkraft fra den venstre buk på bjælken?
Svar #1
08. februar 2022 af peter lind
Kald kraften på den venstre støtte Fv og på den højre side Fh.
Fv + Fh = Fn
Kraftmomentet om ethvert punkt er 0
Nemmest omkring den venstre støtte
Svar #2
08. februar 2022 af Sveppalyf (Slettet)
Hvis vi kalder normalkraften fra den venstre buk N1 og den højre N2, så giver kraftbalancen
N1 + N2 = Mg
Vi kan så opstille en kraftmomentbalance omkring punktet i venstre ende af bjælken. Kraftmomentet fra højre buk er 2/3 L*N2. Kraftmomentet fra bjælken kan vi finde ved at betragte en tynd skive af bjælken med tykkelsen dx og afstanden x fra bjælkens endepunkt. Denne skive har massen M/L*dx, tyngdekraften på den er så M/L*dx*g, og kraftmomentet bliver så M/L*dx*g*x. Ved at integrere over hele bjælkens længde giver kraftmomentbalancen så
∫0L M/L*g*x*dx = 2/3 L*N2 <=>
½M/L*g*L2 = 2/3 L*N2 <=>
N2 = 3/4 Mg
Hvis vi sammenholder dette med den første ligning vi fandt, så finder vi
N1 = 1/4 Mg
Svar #3
08. februar 2022 af Soeffi
#0. Lad FT være tyngdekraften på bjælken (i dens massemidtpunkt) og FN normalkraften. Som det fremgår af tegningen, så har man følgende kraftmomentligning om venstre endepunkt:
(1/2)·L·FT = (2/3)·L·FN ⇒
(1/2)·FT = (2/3)·FN ⇒
FN = (3/2)·(1/2)·FT = (3/4)·FT = (3/4)·M·g.

Skriv et svar til: Normalkraft og bjælke
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
