Kemi

Opløselighedsprodukt (termodynamik)

24. februar 2022 af Omar95 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg sidder med en opgave jeg har brugt lidt tid på at løse uden fremskridt.

Ligevægtsloven for reaktionen for calciumsulfats opløsning i vand:

CaSO_4(s)\rightleftharpoons Ca^2^+(aq) + SO_4^2^-(aq)

\Delta H^0 (CaSO_4)=-1434,5 \space\ kJ/mol / \Delta S^0 (CaSO_4)=106,5 \space\ J/(mol\cdot K)

\Delta H^0 (Ca^2^+)=-543,0 \space\ kJ/mol / \Delta S^0 (Ca^2^+)=-56,2 \space\ J/(mol\cdot K)

\Delta H^0 (Ca^2^+)=-909,0 \space\ kJ/mol / \Delta S^0 (SO_4^2^-)=18,5 \space\ J/(mol\cdot K)

Jeg har beregnet \Delta H^0 og \Delta S^0 for reaktionen:

\Delta H^0=((-543,0)+(-909,0))-(-1434,5) = -17,84 \space\ kJ/mol\cdot 1000 = -1784 \space\ J/mol

\Delta S^0=((-56,2)+18,50)-(106,5) = -144,2 J/(mol\cdot K)

Nu skal jeg beregne opløselighedsproduktet ved 100 grader. Jeg har fået at vide (fra en anden kemilærer), at lnK i denne her opgave er opløselighedsproduktet. Jeg har prøvet at løse opgaven, og jeg fået et helt forkert tal. Kan ikke se hvor min fejl er. Hvor er fejlen? 

lnK=\frac{-17840 \space\ J/mol}{8,31 \space\ J/(mol\cdot K)}\cdot \frac{1}{374,15}+\frac{-144,2 \space\ J/(mol\cdot K)}{8,31 \space\ J/(mol\cdot K}

lnK=-23,09042


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. februar 2022 af janhaa

Hva er svaret? Facit?


Svar #2
24. februar 2022 af Omar95 (Slettet)

#1
Hva er svaret? Facit?

Jeg bruger databog fysik kemi. I den står der, at calciumsulfats opløselighed er 0,16 ved 100 grader. Se billede… jeg er i tvivl om lnK virkelig er opløselighedsproduktet…
Vedhæftet fil:image.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. februar 2022 af janhaa

ln(K)= -23,09

K = 9,4*10-11 =~ 0


Svar #4
24. februar 2022 af Omar95 (Slettet)

#3

ln(K)= -23,09

K = 9,4*10-11 =~ 0

9,4e^{-11} = 0.00015699598

Hvordan stemmer det overens med 0,16 ved 100 grader? Vil gerne kunne forklare hvordan, hvis det stemmer overens :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. februar 2022 af janhaa

Trur du får vente på mathon eller heptan

Svar #6
24. februar 2022 af Omar95 (Slettet)

#5 Trur du får vente på mathon eller heptan

Okay, men tak for hjælp.

OBS: jeg har rettet temperaturen i Kelvin i min aflevering til 373,15...


Svar #7
24. februar 2022 af Omar95 (Slettet)

Jeg har fundet to fejl i min beregning som jeg har løst nu.

ln(K)=-\frac{-17840J/mol}{8,31J/(mol\cdot K)}\cdot \frac{1}{373,15}+\frac{-144,2J(mol\cdot K)}{8,31J(mol\cdot K)}

K=9,171816\cdot 10^{-6}

Ved ikke om det er rigtigt...


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. februar 2022 af janhaa

K har benevning mol/L, slik at du må omforme den til g/100 mL


Svar #9
25. februar 2022 af Omar95 (Slettet)

#8
K har benevning mol/L, slik at du må omforme den til g/100 mL

Det skal være et opløselighedsprodukt, det skal ikke være hvor meget der kan opløses i g/100 mL vand. Min lærer har bekræftet, at jeg er kommet frem til det rigtige :)

Skriv et svar til: Opløselighedsprodukt (termodynamik)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.