Fysik

smeltevarme

07. marts 2022 af pandaelsker - Niveau: B-niveau

skal beregne naphtalens specifikke smeltevarme.

får dette at vide i opgaven: 

I et forsøg blev 30,0 g naphtalen opvarmet ved hjælp af en dyppekoger, som afgiver energi med effekten 150 W. Naphtalenets temperatur steg indtil den nåede 80 ºC, hvorefter den forblev konstant i 37 s, og herefter steg yderligere. Nu blev dyppekogeren slukket, og naphtalenets temperatur begyndte at falde. Da temperaturen nåede ned på 80 ºC, forblev den konstant i 180 s, hvorefter den igen begyndte at falde

Jeg kender formlen: E=m*Lf, men når jeg sætter tallene ind får jeg en specifik smeltevarme på 185 J/g, ved ikke om dette er rigtigt da tabelværdien er 150 J/g.

Kan i komme med nogle ledtråde tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. marts 2022 af Sveppalyf (Slettet)

Hvis vi kalder varmetabseffekten for x, så bliver der tilført energien (150W - x)*37s til smeltningen. Når stoffet størkner igen, bliver der fraført energien x*180s. Da disse gerne skulle være ens, har vi

(150 - x)37 = x*180  <=>

x = 26W

Energien til smeltningen er derfor

E = (150W - 26W)*37s = 4,6*103 J

Og vi har så

L = 4,6*103 J / 30,0g =  1,5*102 J/g


Skriv et svar til: smeltevarme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.