Dansk

Kortfilmsanalyse af Gråvejr

08. april 2022 af Annicca (Slettet) - Niveau: 10. klasse
Jeg er i gang med at skrive en analyse af kortfilmen “Gråvejr”, men er lidt gået i stå ift. om jeg mon mangler noget?
Er der mon nogen, der vil læse den igennem og komme med feedback?
(PS: jeg er godt klar over, teksten indeholder stavefejl, men dem tager jeg til sidst)

Teksten kommer her:
Gråvejr

Info:

Titel: “Gråvejr”
Instruktør: Anne Heeno.
År: 3. januar 2001.
Undergenre:
Genretræk: Det hele foregår på et sted - ved en bro. Få personer der starter midt i noget, starter i en in media res, varer under 30 min.


Komposition:

Spilletid: 16 min. og et sekund.


Resume: Kortfilmen handler, om to personer: en mand og en lidt yngre kvinde.
Manden står på en bro, og er ved at gøre klar til at hoppe for at begå selvmord. Lidt før han skal springe, kommer der en kvinde ,som viser sig, at hun også vil springe ud fra broen. De har begge nogle problemer, de ikke kan se, hvordan de skal tackle.
Manden er lige blevet fyret efter 17 år på hans arbejdsplads som dyrepasser, hvor kvinden er i kærestesorger.
Undervejs får de muntret hinanden op, men bliver lidt uvenner, og igen er de begge klar til at springe. Det formår det dog heller ikke denne gang, men aftaler i stedet at mødes næste dag til kaffe-hygge og selvmord.



Konflikt: Selve konflikten er, at manden og kvinden vil begå selvmord, men alligevel kan de ikke. De bliver “forhindret” af hinanden.
Hvad angår, hvorfor de lige præcis vil begå selvmord er, at de begge er ulykkelig over noget: Manden Jørgen er blevet fyret fra sit arbejde. Kvinden Tasha er blevet valgt fra af sin kæreste.


Fortalt tid: Kortfilmen strækker sig over et par timer - ikke længere end 2 timer ca.
De aftaler at mødes dagen efter til kaffe og selvmord.

Berettermodel: Lige kort før kortfilmen starter (dens presentation), hører vi noget meget roligt jazz musik.


Fortæller Knep: Kortfilmen forløber kronologisk i samme miljø (sted) hele tiden, nemlig på broen. Vi får ikke andre lokationer af se, såsom hvordan de bor, miljøet omkring dem, men udelukkende kun broen.


Personer:

Hovedperson: Kortfilmen behandler to hovedpersoner, nemlig Jørgen og Tasha.

Personkarakteristik:
Manden hvis navn er Jørgen er i 40’erne (ca.). Han er dyrepasser i en zoologisk have på sit 17. år, men blev fyret efter, at han forede aberne med is, hvoraf den ene døde. Jørgen står i en situation han selv beskriver som værende en livskrise, hvoraf han ikke kan se, hvordan han skal tilgive sig selv og komme videre, efter det han har gjort.
Jørgen lyder til at være meget ensom - han siger, han ingen familie eller venner har.
Jørgen virker ud fra, hvad vi kan se personlighedsmæssigt, som en meget rolig, sød og gavmild mand, der elsker sit job i en zoologiskhave.

Kvinden Tascha som er i sine slut 20’erne, (ca.), hvis kæreste Ulrik har slået op med hende, hvor han nu har fundet en anden. Tascha er som Jørgen selvmordstruet - hun kan ikke se sig selv leve uden Ulrik. Jørgen formår at få hende til at tænke på noget, hun er god til, hvilket er svømning, hvor hun bla. har vundet diverse medaljer.
Taches’ personlighed virker meget teenage-agtig, ift. måden hun taler på. Hendes sprog indeholder mange bandeord, selve hendes måde at snakke på virker meget hård og bestemmende.

Personudvikling: I starten fremstår manden, Jørgen, som meget usikker og nervøs, trods at han alle sine ting grundigt forbedret mht. hans selvmordsforsøg. Han tæller bl.a., hvor længe der går fra bil til bil.
I det kommer en yngre kvinde Tasha, som ligeledes vil springe ud af broen, for at dø. Jørgen skynder sig at tage den “gode” plads på broen, hvor de da begynder lidt at kæmpe for, hvem der får den pladsen. Det hele bliver pludselig meget forhastet, og Jørgen mister fokuset. Mens de begge står klar til at springe, snakker de om døden, hvor manden Jørgen, forsøger at forklare TAsha, hvordan hun bedste muligt kan springe ud fra broen, hvilket bør tilrettelægges alt efter, hvilken side bilerne kører på.
I det der kommer en bil kørende, gør Tasha sig klar til at springe, og lige da hun er ved at give slip, formår Jørgen at tage fat i hende bagfra, så hun ikke når at springe. Herefter starter en dialog mellem dem, hvor Jørgen forsøger at hjælpe Tasch med at indse, at der kan være andre ting i livet, der er værd at leve for. Tasch fortæller, at hun engang har været en god svømmer, hvoraf Jørgen prøver at holde hende fast i dette og få hende til at indse, at der faktisk er noget, hun er god til.
Tasha vælger at spille præcis samme “rolle”, som Jørgen gjorde, ved at få ham til at indse, at det ikke var ham, der slog chimpansen/aben ihjel. Derudover spiller hun på Jørgens følelser for dyrene, og gør det klart for ham, at dyrene vil komme til at savne ham, hvis han vælger at springe.

Det ender så med, at de bliver hinandens redning og hinanden fortrolige. De aftaler da at mødes på broen dagen efter, hvor Jørgen vil tage kaffe med, og idet siger Tasha, at hun vil vente til i morgen med at springe.De forlader begge broen i godt humør.
Det selve personudvikling er, at de begge går fra at være selvmordstruet til, at de næste dag sidder og drikker kaffe.

I starten virker kvinden meget skrap, utålmodig, hidsig og uimodtagelig for snak med manden, men stille roligt begynder hun at “bløde op”, ved tanken om, at hun faktisk er god til noget.

I slutningen ses en stor forandring ift. hvordan hun var til at starte med. Her virker hun glad (i hver fald meget smilende), hun har droppet tankerne om selvmord og glemt sin ekskæreste for en stund.

En kæmpe forandring manden b.la. gennemgår er, at han i starten ser på sig selv som “ikke muligt at tilgive”. Han kan slet ikke tilgive sig selv for, hvad han har gjort ved chimpanserne, hvorimod han i slutningen virker glad, og udtrykker ingen skyldfølelse længere.



Miljø/tid:

Miljø:“Gråvejr” foregår det samme sted gennem hele kortfilmen nemlig på en helt almindelig bro i Danmark.
Broen er omhandling punktet for hele kortfilmen.
Det ligner, at selve kortfilmen er fra engang i efteråret.


Miljø betydning: Grunden til det lige præcis er på en bro, kortfilm foregår på, er fordi, det er ud over broen, de vil spring - meningen er, at når de springer ud over broen, dør de (selvmord).

Vejret er meget gråt, trist, ser ud til at være lidt koldt måske, de grå skyer dækker for alt på himlen.

Tid: Kortfilmen foregår i nuet. Jeg vil ikke mene, at selve tidspunktet har nogen betydning for handlingen. Selvmord er og har altid været et tabubelagt emne, som man ikke rigtig snakker om hverken nu eller i fortiden trods, at der er gået 21 år.


Virkemidler:

Symboler: “Gråvejr” indeholder en del symboler i form af b.la: Deres påklædning, deres navne samt farverne de omgives omkring.

Manden Jørgen bærer noget grønt/brunt tøj, som b.la. symboliserer håb og ydmyghed. Selve hans navn “Jørgen” betyder jorddyrker. Snoret/rebet om mandens hals, symboliserer handling og død.

Kvindens navn Tascha betyder glas og kan symbolisere, at noget/nogen er skrøbelig. Tascha er iklædt noget rødt og sort, hvoraf det røde b.la. kan symbolisere kærlighed og raseri, varme og håb, hvilket senere hen får hende til at fremstå stærkere og mere menneskelig. Det sorte symboliserer sorg, død og ulykke.

Ligeledes titter der lidt lys (sol) frem lige inden, de vil taget springet, som måske får dem til at lade være, da lyset/solen titter frem mellem skyerne kan det betyde, at der stadig er håb for dem?



Filmiske Virkemidler: Den synsvinkel der er brugt mest i “Gråvejr” er normalt perspektiv dvs. lige over for. Der er nogle fa° frøperspektiv for at fa° personerne til at se mere truende og ma°ske lidt mere viljestærke ud. Hvis der f.eks. blevet taget et billed oppefra, hvor de ville se mindre ud, ville det ikke have den samme effekt. Der ses ligeledes nogle tætte scener for at fa° deres mimisk og ansigtsudtryk med
I slutningen ses der, at det gradvist bliver tydeligere og kameraet zoomer da ud til et halvbillede, som b.la. er med til at vi seere får fornemmelsen, at de stadig er i live.


Lyd: “Gråvejr” kører meget på reallyd. Der er ikke særlig meget underlægningsmusik, da størstedelen af lyden kommer fra replikkerne. Det meste af tiden høres kun samtalerne og replikkerne mellem manden og kvinden, dog hører man i ny og næ en bil/lastbil komme kørende.
Første gang der spilles musik, er der, hvor vi tror de er sprunget, men noget meget skarpt lys breder sig over himlen. Man tror/forventer de er døde og på vej op i himlen, særligt fordi det er klassisk musik, der spilles, forbinder os med noget stort, prægtigt og overdådig såsom død.
Til slut afspilles ligeledes noget tema musik ligesom fra filmens begyndelse, men denne gang er musikken meget mere glad og positiv, hvor den til start virkede trist.

Målgruppe: Jeg ville ikke sige, der er en decideret målgruppe “Gråvejr” er rette mod. Den kan både ses af unge, voksne og ældre, da budskabet klart er tydeligt, samtidig med at det er en meget lærerig kortfilm.
Målgruppen bør måske lige undtage børn under 7 år , da de ikke vil forstå budskabet med det.

Lys: Farverne og lyset spiller en stor rolle i “Gråvejr”. Det hele i filmen er gråt: titlen, vejen, broen, mandens tøj, vejret.
Selve lyset samt stemningen er råkold og deprimerende, hvilket giver os seere en træthedsfølelse.


Fortolkning:

Tema: De temaer der tydeligt kan ses er: Selvmord, sorg og tvivl (tvivlen er der faktisk igennem hele kortfilmen, da de begge tvivler stort på, om de nu også oprigtigt vil dø - de virker begge meget bange og som om, det faktisk slet ikke er det, de ønsker.

Budskab: Det selve kortfilmen i bund og grund vil have os til at forstå er ,at man i situationer som denne (eller lignende) altid bør tænke sig rigtig godt om. Heriblandt overveje om det virkelig er det værd. F.eks. siger Tasha, at Jørgen bare kan finde et nyt arbejde i en anden zoologisk have, fremfor at være så dybt ulykkelig over, at have mistet til job.
Det er blot et eksempel på, at budskabet kan være, at lære os, at tænke sig ordentligt om en ekstra gang, og eventuelt se om, der ikke er en anden løsning?

Noget jeg kom i tanke om, lige da kortfilmen sluttede er, at der altid er en ny dag - i dette tilfælde kan det forstås på en negativ måde, men hvis man ser det fra den posetive måde, så findes der også en anden dag at handle på - jo længere der går, desto længere tid har du til at tænke dig godt om. Tasha vælger at vente med at springe til dagen efter, hvor hun måske har en helt anden tankegang?


Titel: Titlen som er “Gråvejr”, beskriver godt selve handlingen.
Titlen. “Gråvejr” giver os en ide om, at filmens stemning nok er trist og mindre positiv, hvilket den jo også er. Når vi hører selve ordet “Gråvejr” så forbinder vi det med noget: dårligt, uhyggeligt, trist etc.

Slutningen: “Gråvejr” slutter med, at Tasha beslutter sig for at vente med at begå selvmord til dagen efter, hvor manden foreslår at tage kaffe med. Jørgen forlader broen i gadedrengehop og smil på læben, hvilket vi ville forbinde med godt humør, hvoraf han forsvinder ud af billedet, det samme gør kvinden bare med et vink og meget smilende.


Berettermodellen:

Anslag: Kort Filmens første scene er et panoramabillede, hvor hele filmens locations tydeligt ses . Her ses: landskabet, vejen og broen, hvorpå manden befinder sig. Vejret er trist og himlen er dækket af grå skyer.

Præsentation: Kvinden ga°r over til broen og stiller sig ud for broen ved siden af manden, og nu er de begge klar til at springe.

Point of no return: De ved lidt om hinanden, og vil begge bega° selvmord pa° den samme bro.

Uddybning: finder sted, der hvor de kommer i snak, og vi finder ud af, at de begge har til hensigt at begå selvmord.

Konfliktoptrapning: er der, hvor de på skift prøver at snakke hinanden fra til at springe ud over broen, men det ender bare med, at de bliver sure på hinanden, over at hele tiden blive stoppet.

Klimaks: er hvor de begge stiller sig ud foran broen, der kommer en bil kørerens, og de er nu igen optaget pa° at springe.

Udtoning: alligevel vælger de ikke at springe, men is stetdet venter kvinden til at begå selvmord næste dag, hvor manden spørger til at mødes dagen efter til kaffe og selvmord.


Konklusion:

Vurdering: Helt overordnet synes jeg, det er en meget fin kortfilm. Jeg synes budskabet er rigtig godt og tydeligt. Noget jeg specielt godt kan lide er, at de trods deres egne problemer/udfordringer stadig har modet til at hjælpe hinanden med at fravælge at springe. Jeg vil helt sikkert godt sige den kan anbefales på baggrund af dets budskab, som er, at man altid bør tænke sig godt om, før man foretager sig nogle store og altafgørende beslutninger, som denne f.eks. og tænke “er der mon en anden løsning?”











Brugbart svar (0)

Svar #1
08. april 2022 af Stygotius

Dit sprog trænger til en ordentlig hovedrengøring.


Svar #2
08. april 2022 af Annicca (Slettet)

#1
Dit sprog trænger til en ordentlig hovedrengøring.

I form af hvad - mener du grammatik, komma etc. eller selve analysen?

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. april 2022 af Stygotius

Jeg mener dit sprog, -sætningerne, stavningen, sammenhængen, logikken, tegnsætningen, ordvalget etc.


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. april 2022 af Stygotius

NB. "Tascha" betyder ikke "glas". Det er en diminutiv og en kortform af det russiske pigenavn "Natalia" ("Natasha"), som er afledt af det latinske adjektiv "natale", som  henviser til den dag da Jesus blev født, dvs. juleaften. "Dies natale" = fødselsdag. "Natasha" bruges på russisk som en kæleform af "Natalia"  (=  lille Natalia)


Skriv et svar til: Kortfilmsanalyse af Gråvejr

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.