Fysik

metaltråd

19. september 2022 af ana9191 - Niveau: B-niveau

En kobbertråd er 10,0 meter lang og har en diameter på 0,500 mm. Resistansen for tråden måles til 3,15ohm. Beregn kobbertrådens temperatur


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. september 2022 af mathon

\small \begin{array}{llllll} \textup{Der g\ae lder:}\\&& R_{t}=R_{20}\cdot \left (1+{ \alpha_{\textup{temp}}}^\textup{kobber}\cdot \left ( t-20\;\mathrm{\degree C} \right ) \right )\\ \textup{hvoraf:}\\&& R_t=R_{20}+R_{20}\cdot { \alpha_{\textup{temp}}}^\textup{kobber}\cdot \left ( t-20\;\mathrm{\degree C} \right ) \\\\&& \left ( t-20\;\mathrm{\degree C} \right )=\frac{R_t-R_{20}}{R_{20}\cdot { \alpha_{\textup{temp}}}^\textup{kobber}}\\\\&& t=\frac{R_t-R_{20}}{R_{20}\cdot { \alpha_{\textup{temp}}}^\textup{kobber}}+20\;\mathrm{\degree C} \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #2
19. september 2022 af mathon

\small \small \small \small \small \begin{array}{lllllll}. \qquad \qquad \qquad \; \; \; \; \; { \alpha_{\textup{temp}}}^\textup{kobber}=0.0039\degree C^{-1} \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. september 2022 af mathon

\small \begin{array}{llllll} \textup{Beregning af }R_{20}\textup{:}\\& R_{20}=&\varrho_{Cu}\cdot \frac{L}{A}=\\\\&& \left (1.72\cdot 10^{-8}\;\mathrm{\Omega\cdot m} \right )\cdot \frac{10.0\;\mathrm{m}}{\frac{\pi}{4}\cdot \left ( 0.500\cdot 10^{-3}\;\mathrm{m} \right )^2} \end{array}


Svar #4
19. september 2022 af ana9191

#1

\small \begin{array}{llllll} \textup{Der g\ae lder:}\\&& R_{t}=R_{20}\cdot \left (1+{ \alpha_{\textup{temp}}}^\textup{kobber}\cdot \left ( t-20\;\mathrm{\degree C} \right ) \right )\\ \textup{hvoraf:}\\&& R_t=R_{20}+R_{20}\cdot { \alpha_{\textup{temp}}}^\textup{kobber}\cdot \left ( t-20\;\mathrm{\degree C} \right ) \\\\&& \left ( t-20\;\mathrm{\degree C} \right )=\frac{R_t-R_{20}}{R_{20}\cdot { \alpha_{\textup{temp}}}^\textup{kobber}}\\\\&& t=\frac{R_t-R_{20}}{R_{20}\cdot { \alpha_{\textup{temp}}}^\textup{kobber}}+20\;\mathrm{\degree C} \end{array}

hvorfor er det R_20 hvor kom 20grader fra?


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. september 2022 af mathon

#4

           ...fordi den specifikke modstand i fysiske tabeller oftest er opgivet ved 20°C.


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. september 2022 af Eksperimentalfysikeren

Når du skriver opgaven ind skal du huske at angive den tabelværdi, du har fundet for den specifike modstand af kobber. Den afhænger nemlig af mængden af urenheder i metallet.


Skriv et svar til: metaltråd

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.