Kemi

Bufferligning

04. oktober 2022 af Jette1234567 - Niveau: Universitet/Videregående

Hej 

Jeg har brug for hjælp til denne opgave.

Jeg tror, det er bufferligningen, jeg skal bruge, (pH= pKs + log ( [A-]/[HA]) - hvor HA er basen, ikke?

Men er det den rigtige formel, og får jeg brug for at regne  stofmængden ud for NaoH eller hvordan?

På forhånd tak for hjælpen.

Vedhæftet fil: Eksamensopgave kemi.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. oktober 2022 af mathon


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. oktober 2022 af Heptan

HA er den svage syre. A- er den svage base.

n(HA) + n(A-) = 0,100 * 0,02 = 0,002 mol

pH = pK_a+ \log \left ( \frac{n(A^-)}{n(HA)} \right )

Antag jf. reaktionsskemaet, at

(1) n(A-) = n(OH-)

Benyt at

(2) n(HA) = 0,002 mol - n(A-) = 0,002 mol - n(OH-)

Indsæt (1) og (2) i bufferligningen.

pH = pK_a+ \log \left ( \frac{n(OH^-)}{0,002\ mol-n(OH^-)} \right )

Løs ligningen for n(OH-) og beregn rumfanget med c = n/V.


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. oktober 2022 af mathon

\begin{lllllll}&\textup{reaktionsforhold:}\\&& OH\, ^-:\,\, Asc\, ^-=1:1\\\\&& pH=pK_s+\log\left ( \frac{{n_{Ascb}}^-}{n_{HAscb}} \right )\\\\&& 10^{pH-pK_s}=\frac{{n_{Ascb}}^-}{n_{HAscb}}\\\\&& \frac{10^{pH-pK_s}}{1}=\frac{{n_{Ascb}}^-}{n_{HAscb}}\\\\&& \frac{10^{pH-pK_s}}{1+10^{pH-pK_s}}=\frac{{n_{Ascb}}^-}{n_{HAscb}+{n_{Ascb}}^-}\\\\&& \frac{10^{4.2-4.17}}{1+10^{4.2-4.17}}=\frac{{n_{Ascb}}^-}{\left (0.100\;\mathrm{L} \right )\cdot \left ( 0.02\;\mathrm{\frac{mol}{L}} \right )}\\\\&& 0.517263=\frac{{n_{Ascb}}^-}{0.002\;\mathrm{mol}}\\\\&& n_{NaOH}={n_{Ascb}}^-=\\\\&&0.517263\cdot \left ( 0.002\;\mathrm{mol} \right )=0.001035\;\mathrm{mol}\\\\&& V_{NaOH}\cdot \left ( 0.100\;\mathrm{\frac{mol}{L}} \right )=0.001035\;\mathrm{mol}\\\\&&V_{NaOH}=0.01035\;\mathrm{L}=10.35\;\mathrm{mL} \end{array}


Svar #4
05. oktober 2022 af Jette1234567

Mange tak, begge to:-)


Skriv et svar til: Bufferligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.