Fysik

Hastigheden af en faldene genstand

06. december 2022 af leanimadri - Niveau: B-niveau

Hvordan kan man beregne hastigheden af genstanden, lige før den rammer jorden? Er der en formel jeg kan bruge?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. december 2022 af ringstedLC

Se linket: Studieportalen anbefaler:


Svar #2
06. december 2022 af leanimadri

Hvilket link er det?

Brugbart svar (0)

Svar #3
06. december 2022 af ringstedLC


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. december 2022 af mathon

Hvis der ses bort fra luftmodstand og energiudveksling med omgivelserne,
gælder:
                  den mekaniske energi er konsant:

                                 \small \begin{array}{lllllll}&& E_{\textup{mek}}=E_{\textup{kin}}+E_{\textup{pot}}=k \end{array}

Sættes nulpunktet for den potentielle energi ved jordoverfladen (dvs h = 0)
haves:
                                 \small \begin{array}{lllllll}&& E_{\mathrm{kin}_{\; 1}}+E_{\mathrm{pot}_{\; 1}}=E_{\mathrm{kin}_{\; 2}}+E_{\mathrm{pot}_{\; 2}}\\\\\\&& \frac{1}{2}\cdot m\cdot{ v_{\textup{\o verst}}}^2+m\cdot g\cdot h_{\textup{\o verst}}=\frac{1}{2}\cdot m\cdot{ v_{\textup{jord}}}^2+m\cdot g\cdot h_{\textup{jord}}\\\\\\&& \frac{1}{2}\cdot m\cdot0^2+m\cdot g\cdot h_{\textup{\o verst}}=\frac{1}{2}\cdot m\cdot{ v_{\textup{jord}}}^2+m\cdot g\cdot 0\\\\\\&& m\cdot g\cdot h_{\textup{\o verst}}=\frac{1}{2}\cdot m\cdot{ v_{\textup{jord}}}^2\qquad \textup{der divideres med }m\textup{ p\aa\ begge sider}\\\\\\&& g\cdot h_{\textup{\o verst}}=\frac{1}{2}\cdot{ v_{\textup{jord}}}^2\\\\\\&& {v_{\textup{jord}}}^2=2\cdot g\cdot h_{\textup{\o verst}}\\\\\\&& v_{\textup{jord}}=\sqrt{2\cdot g\cdot h_{\textup{\o verst}}} \end{array}
hvoraf det fremgår,
at massen ingen indflydelse har (på
hastigheden i jordhøjde).                                 


Skriv et svar til: Hastigheden af en faldene genstand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.