Fysik

Arbejde og energi

09. december 2022 af tyskspørgsmål - Niveau: A-niveau

Jeg ved ikke helt, hvorfor jeg får et forkert resultat. Opgaven siger:

Et barn skubber et 4.0 kg legetøjstog med en vinkel på 25 grader mht. vandret. Toget har en konstant acceleration på 0,25 m/s^2 og friktionskoefficienten er 0,45. Hvis barnet skubber toget 4,0 meter hvad er arbejdet så?

Jeg har anvendt formlen W=F*d*cos(v)*μ, og hvis jeg indsætter mine værdier, får jeg:

W= 4,0 kg*0,25 m/s^2*4,0 m*cos(25)*0,45= 1,63 J

Dog ved jeg, at resultatet gerne skulle give omkring 60 J, mener jeg nok. Jeg synes også, at mit resultat er meget lavt, men jeg kan virkelig ikke se, hvad der går galt.


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. december 2022 af Eksperimentalfysikeren

Den kraft, som barnet skubber toget med, er ikke m*a. Det er blot den del at kraften, der skal til at accelerere toget. Derudover er der en gnidningskraft, som er parallel med underlaget. Der er også en tyngdekraft, der skal opdeles i en komposant parallelt med underlaget og en normalkraft, der er vinkelret på underlaget. Gnidningskraften er normalkraften gange gnidningsmodstanden.


Skriv et svar til: Arbejde og energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.