Matematik

Henfaldsloven

26. januar kl. 11:52 af Sigurdsen - Niveau: B-niveau

På billedet ses det at henfaldsloven er ækvivalente og derfor kan lovene omskrives til hinanden. Jeg er bare ikke helt sikker på hvordan jeg kommer frem til en 1/2 i den anden udgave af henfaldsloven. Bruger man logaritmeregneregel 2 omvendt. Fordi forstår det ikke helt. Er det muligt, at få en forklaring?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. januar kl. 16:18 af peter lind

Det billed kan jeg ikke læse. det er simpelthen for lille.

Du kan jo bruge ligningen ½N0 = N0*e-k*t½ og derefter tage logaritmen. Du kan også differentiere de to funktioner


Svar #2
26. januar kl. 17:30 af Sigurdsen

Altså jeg tager den naturlig logaritme således at 

e^ln(2^-1)=e^ln(1/2)=1/2

Det putter jeg ind i den anden forskrift så jeg får således

N(t)=N0*(1/2)^t/T1/2

Men er den øverste omregning altså ved brug af naturlig logaritme, hvilke regneregler bruger jeg der. 

Anvender jeg den logaritmeregneregl 2 bare omvendt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. januar kl. 18:22 af peter lind

Har du ikke lært at regne med logaritmer. Den øverste siger jo bare at ln() og eksponentialfunktionen er hinandens inverse.

Du skal bruge ½N0 = N0*e-k*t½. Det kan du først forkorte med N0.  Derefter tager du logaritmen på begge sider. Det bliver  ln(½) = ln(e-k*t½) Fortæt selv


Skriv et svar til: Henfaldsloven

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.