Matematik

f(x)=g(x)

04. februar 2023 af SkolleNørd - Niveau: C-niveau

Hej

Kan dette svar  være sandt?

Jeg skal løse en ligning som går ud:

f(x)=g(x)

0,7x+5=10*0,8^{x}

kan svaret godt være:

-7.142856550, -0.3099363364

Er dette sandt eller kan der kun være et svar til at regne  [f(x)=g(x)] ud?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. februar 2023 af ringstedLC

Nej. Når den ene funktion er voksende og den anden er aftagende har de højest et skæringspunkt og derfor har ligningen højest én løsning.


Svar #2
04. februar 2023 af SkolleNørd

Er begge funktioner ikke aftagende, da både f(x) = 0.7+5 har en a der er mindre end 1.

For det andet er forskriften g(x)=10*0,8, da også aftagende, da det er en ba^x funktion og a-værdien er mindre end 1, så er den vel også aftagende?

Eller hvad er de forskellige regler angående de forskellige funktioner?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. februar 2023 af ringstedLC

Kun g er aftagende.

Se https://www.webmatematik.dk/lektioner/7-9-klasse/funktioner/lineaer-funktion, bemærk lige niveauet og få nu styr på de to vækstformers forskelle.

Generelt om løsninger af ligninger:

Indsæt resultatet (resultaterne) i den oprindelige ligning og se om venstre- og højre side er lig hinanden.


Svar #4
04. februar 2023 af SkolleNørd

Ja, men jeg kender ikke forskellene på reglerne til de forskellige funktioner.


Svar #5
04. februar 2023 af SkolleNørd

Jeg kender godt til ax+b og det er det eneste der står om inde på det link, som du har vedhæftet.?


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. februar 2023 af ringstedLC

#5: Linket beskriver, hvorfor din f ikke er aftagende.


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. februar 2023 af StoreNord


Svar #8
05. februar 2023 af SkolleNørd

#6

#5: Linket beskriver, hvorfor din f ikke er aftagende.

Der var en anden, som sagde at g og h er aftagende, men forstår det ikke, da det er forskellige svar jeg får.

Hvor står der forresten om hvorfor f ikke er aftagende?


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. februar 2023 af ringstedLC

Kilde: https://www.webmatematik.dk/lektioner/7-9-klasse/funktioner/lineaer-funktion

På tegningen til højre er grafen aftagende.


Brugbart svar (0)

Svar #10
05. februar 2023 af StoreNord

Se #7
Når du går ud ad x-aksen vokser f(x).
Derfor siger man, at den er voksende. Det er fordi, den har en positiv a-værdi.


Svar #11
05. februar 2023 af SkolleNørd

#10

Se #7
Når du går ud ad x-aksen vokser f(x).
Derfor siger man, at den er voksende. Det er fordi, den har en positiv a-værdi.

Gælder det kun for  en f(x)=ax+b funktion?

Der er også regler når man kigger på a-værdien og man siger at når a er mindre end 1, så er den aftagende, så er f vel jo aftagende?


Brugbart svar (0)

Svar #12
05. februar 2023 af jl9

Ved beskrivelse af en eksponentiel funktion plejer man også at bruge konstant-bogstaverne a og b, men bogstaverne betyder noget andet end i en lineær funktion.


Brugbart svar (0)

Svar #13
05. februar 2023 af ringstedLC


Brugbart svar (0)

Svar #15
05. februar 2023 af ringstedLC


Svar #16
05. februar 2023 af SkolleNørd

#15

Potensfunktion:

pot(x)=b\cdot x^{a}

Kilde: https://www.webmatematik.dk/lektioner/matematik-c/funktioner/potensfunktioner

Hvad er forskellen på en potensfunktion og en eksp-funktion?


Brugbart svar (0)

Svar #17
05. februar 2023 af jl9

#16

To eksempler med konstanterne a og b:

f_1(x)={\color{Cyan} 10} \cdot {\color{Magenta} 0.8}^x

f_2(x)={\color{Cyan} 9} \cdot x^{\color{Magenta} 2}

Den ene er en eksponentiel funktion og den anden er en potens funktion. 


Brugbart svar (0)

Svar #18
05. februar 2023 af StoreNord

I en eksponentialfunktion er den uafhængige variabel eksponenten.
I en potensfunktion er den uafhængige variabel grundtal grundtallet. Ligesom i 2.-gradsfunktionen.


Skriv et svar til: f(x)=g(x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.