Kemi

oxidationstal

26. april kl. 11:03 af Anonym706 - Niveau: B-niveau

Nogle der kan hjælpe mig med at finde oxidationstallet for 
Mn2+.

Jeg har lavet en lignende opgave:
MnO4-
x + 4*(-2) = -1
x- 8 = -1
x = 7

Ved bare ikke hvordan jeg kom fem til dette svar, og hvordan metoden kan bruges til denne opgave?


 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. april kl. 11:16 af Heptan

løs ligningen

x = +2

hov det var nemt, den er allerede løst!


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. april kl. 11:17 af mathon

Hver gang en elektron afgives, stiger oxidationstallet med 1.

                      \overset{0}{Mn}\;\longrightarrow\;\overset{\! \! \! \! \! \! \! +2}{Mn{^{2+}}}\;+\;2e^-


Svar #3
26. april kl. 11:20 af Anonym706

Ja det var skam ret nemt, ved ikke hvorfor jeg ikke lige kunne se det.

så +2 angiver altså hvor mange elektroner atomet skal optage for at "ligne" den 8. hovedgruppe så om sige, men angiver også oxidationstallet?


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. april kl. 11:42 af Heptan

Ja, men i dette tilfælde har den ikke optaget, men i stedet afgivet 2 elektroner, for at "ligne den 8. hovedgruppe" (det er ikke den 8. hovedgruppe i dette tilfælde, da overgangsmetaller er mere komplicerede, men idéen er den samme).

OT metoden er som følger: 

MnO4-

Skriv ladningen på højre side (-1 i dette tilfælde). Skriv atomernes oxidationstal på venstre side. x er for mangan som vi ikke kender; oxygen har OT=-2, og der er 4 af dem, så vi skriver 4*(-2).

x + 4*(-2) = -1

Løs ligningen for x:
x- 8 = -1
x = 7

Konklusion: OT(Mn) = +7


Skriv et svar til: oxidationstal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.