Kemi

Redoxreaktion

23. september kl. 15:06 af Cillzen - Niveau: B-niveau

Hejsa, mig og 2 fra min klasse er lidt nød omkring en redoxreaktion. 

Vi har fået givet denne redoxreaktion

Fe2+    +    O2     →   Fe(OH)3

Vi skal her af afstemme den, men vi kan ikke rigtig få den afstemt da den ikke går op på nogle måde 

Vi har søgt på mange andre sider og hvergang står der den ikke kan løses. 

Vores lære har givet at den skal se således ud indtil videre. 

4Fe2+ + O2 → Fe(OH)3

Hvor Fe stiger med 4 og derfor skal ganges med 1 

Hvor O falder med 2 og skal derfor gangs med 2 

Er der nogle som kan hjælpe med at forklare det og hvordan man lige skal gøre fra start til slut? da vi har nogle flere opgaver som skal gøres det samme med 

  <p align="center" class="MsoListNumber" style="margin-left:18.0pt;mso-add-space: auto;text-align:center;text-indent:0cm;mso-list:none;tab-stops:65.2pt"></o:p>


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. september kl. 21:10 af mathon

                 12\,Fe^{2+}\;+\;3\,O_2\;+\;24\,OH^-\;+\;6\,H_2O\;\longrightarrow \,12\,Fe\left ( OH \right )_3


Svar #2
23. september kl. 21:46 af Cillzen

Hvordan kommer du frem til den reaktion?

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. september kl. 11:23 af mathon

Denne er lidt vanskelig, fordi Fe og O indgår i samme molekyle på højre side:

              \overset{ \mathbf{{\color{Red} +2}}}{Fe}{^{2+}}\;+\;\overset{\mathbf{{\color{Blue} 0}}}{O}_2\;\longrightarrow \;\overset{\mathbf{{\color{Red} +3}}}{Fe}(\overset{\mathbf{{\color{Blue} -2}}}{O}H)_3

              \small \begin{array}{cccccrl} \textbf{atom}&\textbf{op}&\textbf{ned}&\textbf{antal}\\ Fe&1&&2&12\\ O&&2&1&{\; \; \; \; 6}&\textup{da b\aa de 2 og 3 \o nskes som divisorer i antal O}\\\\ \end{array}

\small \textbf{afstemning af op- og nedgange:}

              12\,Fe{^{2+}}\;+\;3\;O_2\;\longrightarrow \;12\;Fe(OH)_3

\small \begin{array}{lllll} \textbf{her er det naturligvis klart, at kun 6 O i 12}\, \mathbf{Fe(OH)_3}\\\textbf{har skiftet oxidationstrin} \end{array}

\small \textbf{afstemning af ladning:}

              \small 12\,Fe{^{2+}}\;+\;3\;O_2\,+\;24\,OH^-\;\longrightarrow \;12\;Fe(OH)_3

\small \textbf{afstemning af hydrogen:}

              \small 12\,Fe{^{2+}}\;+\;3\;O_2\,+\;24\,OH^-\;+\;6\,H_2O\;\longrightarrow \;12\;Fe(OH)_3

\small \textbf{oxygen stemmer.}


Svar #4
25. september kl. 12:36 af Cillzen

Den sidste Fe skal også have oxidansons tallet 2, så det kan da ikke gå op hvis det med 3? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. september kl. 14:53 af M2023

#0. Når du har en reaktion, hvor O2 indgår, så er det bedst at udelade oxidationstal og i stedet afstemme O ved hjælp af O2 til sidst.  

Man starter med at afstemme ladninger. Opløsningen er basisk, hvilket ses af, at Fe(OH)3 indeholder OH-...:

Fe2+    +    O2  +  2 OH-  →   Fe(OH)3

Dernæst afstemmer man H ved hjælp af H2O :

Fe2+    +    O2  +  2 OH-  +  (1/2) H2O  →   Fe(OH)3

Gang igennem med 2, men vent med O2 :

2 Fe2+    +   O2  +  4 OH-  +  H2O  →   2 Fe(OH)3

Afstem O med O2 :

2 Fe2+    +   (1/2) O2  +  4 OH-  +  H2O  →   2 Fe(OH)3

Gang igennem med 2:

4 Fe2+    +    O2  +  8 OH-  +  2 H2O  →   4 Fe(OH)3

Prøve

                   Venstre side            Højre side

Fe                      4                             4 

O                      12                           12

Ladning             0                             0


Svar #6
25. september kl. 14:56 af Cillzen

M2023 

Det giver mening den måde du har opstillet det på

problemet er bare at vi skal have oxidansonstal med ellers lader vores læere det stå som en fejl hvilket trækker ned. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. september kl. 15:58 af M2023

#6. Det kan du også, men det er bare overflødigt:

Afsteming af oxidationstal:

2 Fe2+    +    O2   →   2 Fe(OH)3

Afsteming af ladning med OH-:

2 Fe2+    +    O2   +   4OH-   →   2 Fe(OH)3

Afsteming af H med H2O:

2 Fe2+    +    O2    +    4 OH-   +   H2O   →   2 Fe(OH)3

Afstemning af O med O2 (normalt vil O allerede stemme, men bare ikke her):

2 Fe2+    +   (1/2) O2  +  4 OH-  +  H2O  →   2 Fe(OH)3

Gang igennem med 2:

4 Fe2+    +    O2   +   8 OH-   +   2 H2O   →   4 Fe(OH)3


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. september kl. 12:19 af mathon

#4

Det sidste Fe skal ikke have oxidationstrinet 2, da Fe i Fe(OH)har oxidationstr +3.

Hvis ikke Fe ændrede oxidationstrin, var der jo ikke tale om en redoxreaktion.


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. september kl. 14:38 af VeryWetDuck

#5

#0. Når du har en reaktion, hvor O2 indgår, så er det bedst at udelade oxidationstal og i stedet afstemme O ved hjælp af O2 til sidst.  

Man starter med at afstemme ladninger. Opløsningen er basisk, hvilket ses af, at Fe(OH)3 indeholder OH-...:

Fe2+    +    O2  +  2 OH-  →   Fe(OH)3

Dernæst afstemmer man H ved hjælp af H2O :

Fe2+    +    O2  +  2 OH-  +  (1/2) H2O  →   Fe(OH)3

Gang igennem med 2, men vent med O2 :

2 Fe2+    +   O2  +  4 OH-  +  H2O  →   2 Fe(OH)3

Afstem O med O2 :

2 Fe2+    +   (1/2) O2  +  4 OH-  +  H2O  →   2 Fe(OH)3

Gang igennem med 2:

4 Fe2+    +    O2  +  8 OH-  +  2 H2O  →   4 Fe(OH)3

Prøve

                   Venstre side            Højre side

Fe                      4                             4 

O                      12                           12

Ladning             0                             0

Hvordan ville du så løse denne opgave, hvis det oplyses at redoxreaktionen er sur og derfor skal afstemmes med  H^+ og ikke OH^-


Svar #10
26. september kl. 14:57 af Cillzen

Jeg kan godt se pointen i det og det giver mere mening

Derudover kan jeg ikke helt forstå hvad forskellen er for denne redoxreaktion der er kommet frem til og den min lære er kommet frem med. Det er der forringen opstår for mig

Brugbart svar (0)

Svar #11
26. september kl. 15:02 af M2023

#9. I så fald vil man have:

Fe2+  +  O2  →  Fe3+  (sur væske)

Det er underforstået at O går fra 0 til -2 i oxidationstal. Afstemning af oxidtionstal:

2Fe2+  +  O2  →  2Fe3+  

Ladning:

2Fe2+  +  O2  +   2H+  →  2Fe3+  

Afstemning af H:

2Fe2+   +   O2   +   2H+   →    2Fe3+   +   H2O

Afstem O:

2Fe2+   +   (1/2)O2   +   2H+   →    2Fe3+   +   H2O   ...gange 2:

4Fe2+   +   O2   +   4H+   →    4Fe3+   +   2H2O

Hvis du lægger 12 OH- til på begge sider og tilføjer bundfældning af Fe(OH)3, så får du reaktionen i basisk miljø.


Brugbart svar (0)

Svar #12
26. september kl. 15:07 af VeryWetDuck

#11

#9. I så fald vil man have:

Fe2+  +  O2  →  Fe3+  (sur væske)

Det er underforstået at O går fra 0 til -2 i oxidationstal. Afstemning af oxidtionstal:

2Fe2+  +  O2  →  2Fe3+  

Ladning:

2Fe2+  +  O2  +   2H+  →  2Fe3+  

Afstemning af H:

2Fe2+   +   O2   +   2H+   →    2Fe3+   +   H2O

Afstem O:

2Fe2+   +   (1/2)O2   +   2H+   →    2Fe3+   +   H2O   ...gange 2:

4Fe2+   +   O2   +   4H+   →    4Fe3+   +   2H2O

Hvis du lægger 12 OH- til på begge sider og tilføjer bundfældning af Fe(OH)3, så får du reaktionen i basisk miljø.

Du kan ikke bare ændre reaktionen Den lyder stadig således Fe2+    +    O2     →   Fe(OH)3, hvordan vil du afstemme dette når det oplyses at det er en sur opløsning?


Brugbart svar (0)

Svar #13
26. september kl. 15:47 af M2023

#12. Du kan ikke have stoffet Fe(OH)3 i sur opløsning (læs også #5).


Brugbart svar (0)

Svar #14
26. september kl. 19:01 af VeryWetDuck

#13

#12. Du kan ikke have stoffet Fe(OH)3 i sur opløsning (læs også #5).

ah, jaså, kan jeg da godt se, min forvirring stammer sig så fra, at min lærer har tildelt mig en opgave, hvor  Fe(OH)3, er defineret som en sur redoxreaktion, men efter yderligere undersøgelse, kan jeg da godt se, at det er en basisk forbindelse


Brugbart svar (0)

Svar #15
26. september kl. 19:08 af VeryWetDuck

Jeg forstår dog stadig ikke hvad der menes med "afstem O medd O2"


Brugbart svar (0)

Svar #16
27. september kl. 08:54 af mathon

sluttelig kan
                            \small 12\,Fe^{2+}\;+\;3\,O_2\;+\;24\,OH^-\;+\;6\,H_2O\;\longrightarrow \,12\,Fe\left ( OH \right )_3

divideres igennem
med \small 3 og give:
                            \small 4\,Fe^{2+}\;+\,O_2\;+\;8\,OH^-\;+\;2\,H_2O\;\longrightarrow \,4\,Fe\left ( OH \right )_3


Brugbart svar (0)

Svar #17
27. september kl. 12:05 af M2023

#15.

Det betyder: hvis der...
1) er ét O for meget på venstre side, så ganger man koefficienten til O2 med 1/2 og ganger igennem med 2.
2) er x O'er for lidt på venstre side, så ganger man koefficienten til O med x/2 og ganger om nødvendigt
    igennem med 2.


Brugbart svar (0)

Svar #18
27. september kl. 15:00 af mathon

Vis nogle af:
                          Vi har nogle flere opgaver af samme type.


Svar #19
27. september kl. 15:36 af Cillzen

Her er nogle af de andre opgaver:

Mn+2 (aq) + O2(g) → MnO(s) 

NH4+ O2 → NO3-


Svar #20
27. september kl. 15:40 af Cillzen

En anden fra min klasse har fået det til at se således ud 


Forrige 1 2 Næste

Der er 36 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.