Fysik

Varmefylde

13. januar kl. 18:43 af luxx1 - Niveau: C-niveau

Hej :-)


Jeg har vedhæftet en opgave, som jeg ikke helt forstår. Hvilken varmefylde er det, jeg skal bruge? Er det den for is på 2510, eller den for softice? Eller skal de begge bruges???


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. januar kl. 18:47 af mathon


Svar #2
13. januar kl. 18:52 af luxx1

#1

Har du svaret på spørgsmålet? Kan ikke lige se noget


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. januar kl. 19:13 af ringstedLC

Bemærk: Teksten angiver to forskellige smeltepunkter!

\begin{align*} \Delta E &= m\cdot c\cdot \Delta T=m\cdot c\cdot \bigl(T_{slut}-T_{start}\bigr) \end{align*}

a) Brug cis og ΔTis = (-3 - (-18))º i:

\begin{align*} \Delta E_{is} &= m\cdot c_{is}\cdot \Delta T_{is} \end{align*}

b) Brug:

\begin{align*} \Delta E_s &= m\cdot L_{s-is} \end{align*}

c) Brug csoftice og ΔTsoftice = (15 - (-3))º i:

\begin{align*} \Delta E_{softice} &= m\cdot c_{softice}\cdot \Delta T_{softice} \end{align*}

d) Summér energierne!


Svar #4
13. januar kl. 19:23 af luxx1

#3

Bemærk: Teksten angiver to forskellige smeltepunkter!

\begin{align*} \Delta E &= m\cdot c\cdot \Delta T=m\cdot c\cdot \bigl(T_{slut}-T_{start}\bigr) \end{align*}

a) Brug cis og ΔTis = (-3 - (-18))º i:

\begin{align*} \Delta E_{is} &= m\cdot c_{is}\cdot \Delta T_{is} \end{align*}

b) Brug:

\begin{align*} \Delta E_s &= m\cdot L_{s-is} \end{align*}

c) Brug csoftice og ΔTsoftice = (15 - (-3))º i:

\begin{align*} \Delta E_{softice} &= m\cdot c_{softice}\cdot \Delta T_{softice} \end{align*}

d) Summér energierne!

Tak!
Har du mulighed for at uddybe hvorfor jeg skal bruge Csoftice i opgave c? Det forstår jeg ikke lige helt


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. januar kl. 19:28 af mathon

\small \small \begin{array}{lllr}\textbf{a)}\\ \textup{Opvarmning af is:}\\& m_{\textup{is }-18\degree C\rightarrow -3\degree C}=&m_{is}\cdot c_{is}\cdot \Delta T=\\\\&&\left ( 0.8\;\mathrm{kg} \right )\cdot \left ( 2.510\;\mathrm{\frac{kJ}{kg\cdot C\degree}} \right )\cdot \left (\left ( -3-\left ( -18 \right ) \right ) \degree C \right )=\\&&&30.12\;\mathrm{kJ}\\\\\\ \textbf{b)}\\ \textup{smeltning af is:}\\&m_{is}\rightarrow m_{vand}=&\left ( 0.8\;\mathrm{kg} \right )\cdot\left ( 207\;\mathrm{\frac{kJ}{kg}} \right )=&165.60\;\mathrm{kJ}\\\\\\ \textbf{c)}\\\textup{Opvarmning af smeltevand:}\\&m_{ vand\; -3\degree C\rightarrow 15\degree C}=&\left ( 0.8\;\mathrm{kg} \right )\cdot \left ( 2.93\;\mathrm{\frac{kJ}{kg\cdot \degree C}} \right )\cdot \left ( \left (15-\left ( -3 \right ) \right )\degree C \right )=&\underline{\; \; 42.19\;\mathrm{kJ}}\\\\\\\textbf{d)}\\ \textup{Samlet energitilv\ae kst:}&&&=237.91\;\mathrm{kJ} \end{}


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. januar kl. 19:44 af ringstedLC

Trefarvet is har som de fleste stoffer tre tilstandsformer. Hver tilst.-form har sin egen varmefylde. csoftice er varmefylden for smeltet (blød, flydende) trefarvet is.


Svar #7
13. januar kl. 20:52 af luxx1

#5

\small \small \begin{array}{lllr}\textbf{a)}\\ \textup{Opvarmning af is:}\\& m_{\textup{is }-18\degree C\rightarrow -3\degree C}=&m_{is}\cdot c_{is}\cdot \Delta T=\\\\&&\left ( 0.8\;\mathrm{kg} \right )\cdot \left ( 2.510\;\mathrm{\frac{kJ}{kg\cdot C\degree}} \right )\cdot \left (\left ( -3-\left ( -18 \right ) \right ) \degree C \right )=\\&&&30.12\;\mathrm{kJ}\\\\\\ \textbf{b)}\\ \textup{smeltning af is:}\\&m_{is}\rightarrow m_{vand}=&\left ( 0.8\;\mathrm{kg} \right )\cdot\left ( 207\;\mathrm{\frac{kJ}{kg}} \right )=&165.60\;\mathrm{kJ}\\\\\\ \textbf{c)}\\\textup{Opvarmning af smeltevand:}\\&m_{ vand\; -3\degree C\rightarrow 15\degree C}=&\left ( 0.8\;\mathrm{kg} \right )\cdot \left ( 2.93\;\mathrm{\frac{kJ}{kg\cdot \degree C}} \right )\cdot \left ( \left (15-\left ( -3 \right ) \right )\degree C \right )=&\underline{\; \; 42.19\;\mathrm{kJ}}\\\\\\\textbf{d)}\\ \textup{Samlet energitilv\ae kst:}&&&=237.91\;\mathrm{kJ} \end{}

Hvorfor skal man bruge -3, hvis isen smelter ved en temperatur på +3?


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. januar kl. 21:30 af ringstedLC

#3

Bemærk: Teksten angiver to forskellige smeltepunkter!

og andre sproglige fejl...


Skriv et svar til: Varmefylde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.