Matematik

linjens ligning i plan(vigtigt)

08. juni 2012 af Romaldo7 (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej allesammen :)

jeg skal gør rede for linjens ligning i plan. 

og ved ikke hvordan jeg skal det håber i kan hjælpe :)

tak på forhånd:D

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juni 2012 af jnl123

Linjens ligning i et plan (dvs et xy-koordinatsystem) er:

y = ax + b

hvor:

b bestemmer hvor linjen krydser y-aksen

a bestemmer hvor meget y stiger, når x stiger med 1

 

F.eks:

y = 2x + 7

er en ret linje, som skærer y-aksen i 7 og stiger med 2 hver gang x stiger med 1.


Svar #2
08. juni 2012 af Romaldo7 (Slettet)

jamen gælder det også  i vektorregning?? :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. juni 2012 af jnl123

 

Med parameterfremstilling ville samme linje som i #1 være:

[x, y] = [0, 7] + t·[1, 1]

 

Hvis det f.eks. var en linje der skærer y-aksen i 1 og stiger med 3 hver gang x stiger med 2 ville det være:

[x, y] = [0, 1] + t·[2, 3]


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. juni 2012 af SuneChr

Benyt, at retningsvektor for linjen og normalen for linjen står vinkelret på hinanden. Anvend da at det skalære produkt af to ortogonale vektorer er 0. Bestem ligeledes et punkt på linjen. 


Svar #5
08. juni 2012 af Romaldo7 (Slettet)

tusind tak for hjælpen :) 

har endnu et sp. :/

når man skal beskrive linjer i rummet er det så ikke parameterfremstillingen man skal bruge ??:)


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

Liniens ligning i planen har formen

ax + by + c = 0,

hvor n = (a;b) er en normalvektor til linien

Formen i #1: y = ax + b er ikke helt så generel som formen givet ovenfor her, idet formen i #1 ikke kan beskrive en linie parallel med y-aksen.


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Jo, det er korrekt. Linier i rummet skal beskrives ved en parameterfremstilling.


Skriv et svar til: linjens ligning i plan(vigtigt)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.