Biologi

Hormonernes funktion

28. maj 2008 af Henrievel (Slettet)
Hej, hvilken funktion har hormoner i kroppen?

Brugbart svar (1)

Svar #1
28. maj 2008 af Stenalt (Slettet)

Generelt er det jo stoffer der udskilles fra endokrine kirtler... Hormoner fungerer som ligander og regulerer herved forskellige ccellers aktivitet etc... En stor del af hormonsekretionen styres overornet fra hypothalamus og hypofysen..

Brugbart svar (2)

Svar #2
28. maj 2008 af janko (Slettet)

#0... her er en lille del af min rapport, der omhandlede hormoner.. Måske kan du bruge det:

De overordnede kønshormoner
Jeg vil i følgende afsnit kort beskrive de overordnede kønshormoner, hvis funktioner henholdsvis uddybes under kvindes menstruationscyklus med hovedvægten på de kvindelige kønshormoner, samt den hormonelle betydning for dannelsen af sædceller hos en mand. Først vil jeg dog kort redegøre for, hvad hormoner egentlig er:
Hormoner er budbringere: et sted i kroppens celler dannes stoffet hormon, hvor det afgives til blodet og transporteres senere til målceller et andet sted i kroppen. Her vil hormonet udøve en bestemt biokemisk virkning. Disse hormoner er langtrækkende i deres virkning som følge af blodets funktion, der selv sørger for at hormonerne transporteres overalt i kroppen. Disse hormoner udskilles altså i blodet (endokrin). (Se deres generelle princip på bilag 1)
Overordnede kønshormoner
Kønshormonerne, hormoner, der styrer forplantningen og påvirker kønsudviklingen, inddeles i overordnede kønshormoner: kvindelige- og mandlige kønshormoner. Kemisk set er der ikke stor forskel på opbygning af de dem (de hører begge under steroidhormoner (se bilag 2)).
Udskillelsen af de overordnede kønshormoner finder sted i hypofyseforlappen, adenohypofysen. Dette forekommer ved at CNS (centrale nervesystem) stimulere hypothalamus til at danne GnRH (Gonadotropin Realising Hormone). Med udskillelsen af GnRH dannes de overordnede kønshormoner LH og FSH (beskrives senere) som følge af stimulering af hypofyse. Denne udskillelse vil påvirke de primære kønskirtler, hvor det hos hankønnet er testiklerne og æggestokkene hos hunkønnet. Puberteten (i alderen 12 – 14) sættes i gang når der produceres overordnede kønshormoner og ved produktionen af dem vil der være en færdiggørelse af udviklingen af de primære kønskirtler. FSH produktion stimuleres af FSH-releasing hormon og LH produktion stimuleres af LH releasing hormon.
Både FSH og LH er begge overordnede hormoner som begge køn har.
FSH er en forkortelse af Follikel stimulerende hormon, der udskilles fra hypofysenforlappen og fremmer/stimulere hos kvinden follikelvækst i ovariet (æggestokkene) og østrogensekretion, mens det hos manden stimulere det sædcelleproducerende ephitel i tetstis (testiklerne).
LH er forkortelse af Luteiniserende hormon. Dette hormon udskilles også sted fra hypofysenforlappen og ved udskillelsen vil det hos kvinden stimulere/fremkalde follikelmodning, østrogensekretion, ovulation (ægløsning), dannelse af corpus luteum (det gule legeme) og sekretion af progesteron. Hos hankønnet vil LH stimulere testosteron produktionen – hormonet vil hos manden stimulere de interstitielle Leydigske celler i testis til produktion af androgent hormon.

Brugbart svar (0)

Svar #3
29. maj 2008 af blondin9000 (Slettet)

Signalstoffer, som alle har forskellig "virkning" på en eller flere reaktioner i kroppen.

Er der et specielt hormon du specifikt har i tankerne??

Brugbart svar (0)

Svar #4
21. juni 2012 af Hassan2300 (Slettet)

KOm med resten af opgaven juhuuu! 

 


Skriv et svar til: Hormonernes funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.