Matematik

Hjælp til brøker (F niveau)

13. januar 2015 af anders2015 (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Jeg har nogle regnestykker hvor jeg skal forlænge og forkorte brøker.

eks:  \frac{5}{}6 \frac{2}{}3 \frac{7}{}8  her skal jeg forlænge brøkerne så de får den samme nævner. Er ikke helt med på hvordan jeg gør det? nogle som kan hjælpe mig.

Hilsen Anders

                                              


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

Skal brøkerne adderes eller ganges sammen? Hvis de skal ganges sammen, er det ikke nødvendigt at forlænge brøkerne.

Som fællesnævner kan man altid bruge produktet af alle nævnerne, selv om det ikke altid er den mindste fællesnævner.


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. januar 2015 af peter lind

Det nemmeste er blot at gange tallene sammen og forlænge med produktet. Det er uskønt og giver i de fleste for store tal. Anden mulighed er at se på primfaktorer i tallene. og derefter se hvilken potens af primtallene der er nødvendige


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. januar 2015 af PeterValberg

jf #2

Både 6, 3 og 8 går op i 24 (fællesnævner)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
13. januar 2015 af anders2015 (Slettet)

Mange tak for svarene


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. januar 2015 af Chrystine (Slettet)

At forlænge en brøk betyder at man ganger med samme tal i tælleren og i nævneren.

Eksempel:
\frac{5}{6} = \frac{5 \cdot 4}{ 6 \cdot 4} = \frac{20}{24}
Nu har første brøk nævneren 24.

Prøv selv at forlænge næste brøk med 8 og tredje brøk med 3, så de får nævneren 24.
Se #2 og #3 for en forklaring på, hvorfor vi forlængede til 24.dele.

Når man forkorter en brøk, dividerer man med samme tal i tæller og nævner.
Man skal altså finde et tal, som går op i både tæller og nævner.

Eksempel:
\frac{20}{50} = \frac{20:10}{50:10} = \frac{2}{5}

Hvis du er i tvivl, så kan du tjekke efter på lommeregner, at tallet er det samme i forlænget/forkortet tilstand.


Svar #6
27. januar 2015 af anders2015 (Slettet)

Tak for hjælpen

Hilsen Anders


Skriv et svar til: Hjælp til brøker (F niveau)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.