Matematik

Tegn tangenten til grafen

25. maj 2015 af Josefine4 - Niveau: B-niveau

Hej SP!

Jeg sidder og forbereder skriftlig eksamen i morgen, den del uden hjælpemidler.

Jeg har lidt svært ved følgende opgave:

En funktion f er givet ved forskriften f(x)=x^3+x^2-3x+1

a) bestem f'(x) og tegn tangenten til grafen for f i punktet (1,f(1)).

Så gør jeg følgende:

f'(x)=3x^2+2x-3

Så findes a:

f'(1)=3*1^2+2*1-3=2 

Derefter er jeg lidt i tvivl om hvad jeg skal gøre. Skal jeg finde funktionen for tangent?

I så fald:

y=f(1)=1^3+1^2-3*1+1=0

b=0-2*1=-2

Y=2x-2

Men nu har jeg jo regnet funktionen ud, men forstår ikke hvordan jeg skal kunne tegne tangenten? Skal jeg gå 2 hen på x aksen og 2 ned?

Og er det ikke korrekt at punktet er (1,0)?

Grafen kan ses her: http://www.harremoes.dk/BrockB/maj2013/Maj2013MatB.pdf

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. maj 2015 af Heptan

Det er korrekt at tangentens ligning er y = 2x - 2. Sørg for at tangenten skærer y-aksen i (-2, 0) og at tangenten har en hældning på 2. Dvs. hver gang man går 1 til højre, går man 2 op.


Svar #2
25. maj 2015 af Josefine4

#1

Mange tak for svar. Er det nødvendigt at regne tangentens ligning ud, eller ville jeg kunne nøjes med at regne y ud? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. maj 2015 af Heptan

I princippet behøver du kun at beregne f'(1), fordi så kender du tangenthældningen ... og du kender ét punkt, nemlig (1. f(1)), og så kan du tegne tangenten ud fra det punkt.

Det er dog en god idé at gøre det alligevel, da der ofte kommer opgaver hvor man skal bruge tangentens ligning. Jeg plejer at bruge formlen for tangentligningen

y = f'(x0) (x - x0) + f(x0)

fordi jeg synes det er hurtigere. Her svarer det altså til at x0 = 1


Svar #4
25. maj 2015 af Josefine4

# Ja, det er rigtigt, men jeg vil vel ikke kune vide dens skæringspunkt på y-aksen så hvis jeg undlod at beregne ligningen?

Den formel har jeg ikke lært, men har godt set den andre steder, men forstår den ikke.


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. maj 2015 af Heptan

Skæringspunktet kan du jo se når du tegner linjen. Når du kender ét punkt samt hældningen behøver du ikke at beregne skæringspunktet, det kommer ad sig selv når du tegner.


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. maj 2015 af Heptan

Indsættes x0 = 1 fås

y = f'(x0) (x - x0) + f(x0) = f'(1) (x - 1) + f(1) = 2 (x - 1) + 0 = 2x - 2


Svar #7
25. maj 2015 af Josefine4

#6 

Ah ok, tak for hjælpen :-)

Måske du også lige kan hjælpe mig med denne opgave:

Funktionen f har forskriften f(x)=1/2x^2-8x+2

Bestem f'(x) og undersøg om f har ekstremum i x=4

Jeg starter så med at finde f'(x):

 f'(x)=x-8

Derefter sætter jeg f'(x) lig med 0:

f'(x)=0

x-8=0

x=8

Hvad gør jeg nu?? Skal 8 sættes ind i den oprindelige funktion?


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. maj 2015 af Heptan

Det var det. Du har vist at funktionen har ekstremum i x = 8, dvs. ikke i x = 4. Det skyldes at et andengradspolynomium kun har ét ekstremum.

Hvad de egentlig bad dig om var at bestemme f'(4), men du har bare løst den på en anden måde.

f'(4) = ½ 42 - 8·4 +2 = 8 - 32 +2 = -22

Da f'(4) ≠ 0 har f ikke ekstremum i x = 4.


Svar #9
25. maj 2015 af Josefine4

# Nå okay, men er det lige meget hvilken måde jeg finder frem til facit?

Du har sat 4 ind i f'(x), men du skriver den oprindelige funktion, hvad er rigtigt?

Og hvad vil det sige, at f(4)=-22 ? 


Svar #10
25. maj 2015 af Josefine4

Skulle f'(4) ikke have givet 0, for at f havde haft ekstremum i x=4 ? eller tager jeg fejl?

f'(4) giver vel -4, er det ikke korrekt?

f'(4)=4-8=-4


Brugbart svar (0)

Svar #11
25. maj 2015 af Heptan

Jo, min fejl


Svar #12
25. maj 2015 af Josefine4

Tak for hjælpen :-)

Skriv et svar til: Tegn tangenten til grafen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.