Matematik

potenssammenhæng

07. april 2011 af Barwar (Slettet) - Niveau: C-niveau

 hej alle :)

Jeg har lidt svært ved at løse denne opg:

Grafen for en potensfunktion går igennem punktet (50,39) og dens forskrift er y=119*x^a

a) udregn konstanten a 

Håber i kan hjælpe mig :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. april 2011 af over9000 (Slettet)

Jeg tror du kan lave den ud fra punkterne (0,119) og (50,39) .


Svar #2
07. april 2011 af Barwar (Slettet)

Skal jeg bruge 0 eller 1, jeg er nemlig lidt usikker på om det er 1 jeg skal bruge


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. april 2011 af Anxyous (Slettet)

#2:

Hvis du vil gøre det ud fra to punkter, skal du bruge x = 1.

Alternativt kan du indsætte dit kendte punkt i funktionen og isolere a.


Svar #4
07. april 2011 af Barwar (Slettet)

 tak for hjælpen, jeg har løst den :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. april 2011 af over9000 (Slettet)

Er det med hjælpemidler? for så er metoden i #3 meget oplagt (altså 39=119*50^a - og så løse a med cas-værktøj)

Hvorfor vil du bruge x værdien 1 ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. april 2011 af Anxyous (Slettet)

 #5:

Potensfunktioner er defineret i x > 1. Desuden er f(0) = 0.


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. april 2011 af over9000 (Slettet)

du kan jo ikke bruge punktet (1,119) for så fungerer 119 (b) jo ikke længere som punkt...


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. april 2011 af Anxyous (Slettet)

 #7:

Hvad mener du?


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. april 2011 af over9000 (Slettet)

Min tanke var, at for at udregne a, fremskrivningsfaktoren, skal man bruge to punkter. Derfor må man være kreativ(?) for at finde et ekstra punkt. B angiver jo skæringen med y-aksen, altså hvor x=0. derfor tænkte jeg at 0,b måtte være et punkt?

Det er ikke en type opgave jeg har set før (i hvert fald ikke uden hjælpemidler) Så jeg er lidt blank mht. hvordan man løser den.


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. april 2011 af Anxyous (Slettet)

 #9:

En potensfunktion skærer netop ikke y-aksen, da den kun er defineret for x > 0.


Brugbart svar (0)

Svar #11
07. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

Der er givet et punkt (50;39) og der skal kun bestemmes een konstant a, så ligningen til bestemmelse af a er

39 = 119·50a ,

hvoraf

a = log(39/119) / log(50) ≈ -0,28516

Det eneste hjælpemiddel, der er behov for, er til beregning af de to logaritmer.


Brugbart svar (0)

Svar #12
07. april 2011 af over9000 (Slettet)

jeg antog at der ikke var hjælpemidler. Ellers havde jeg gjort det på samme måde. som i #11.

(men nok i mathcad)


Brugbart svar (0)

Svar #13
07. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Jeg har jo netop ikke benyttet hjælpemidler til løsning af ligningen.


Skriv et svar til: potenssammenhæng

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.