Matematik

f(x)=g(x)

10. april 2011 af littlej (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej folks.
Jeg har en opgave som lyder:
f(x)=12*x^0,5 (kvadratrod)
g(x)=x^2-7x+18.
 

løs ligningen f(x)= g(x)
hvordan gøres dette i hånden? og hvad regner jeg ud?

Når jeg bruger TI 89.
definerer jeg begge ligninger
og sætter f(x)=g(x) jeg får da følgende: x=1 eller x=9.
Men jeg forstår ikke, hvorfor jeg får dette, der kan vel kun være et x/et svar, når jeg sætter de 2 ligninger = hinanden.?

Nogen, der vil hjælpe mig?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. april 2011 af over9000 (Slettet)

Det lyder mest som en opgave uden hjælpemidler, så hvad med at prøve uden hjælpemidler?

√12*x0,5 = x2-7x+18

isolér x og sig hvad du finder?


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. april 2011 af peter lind

Ligningen kan omsættes til at finde rødderne i et 4 grads polynomium ved at sætte y = x½. Der er en regel, der siger at hvis der er en rational rod i et polynomium går tælleren op i konstantleddet og nævneren går op i faktoren på leddet med højeste potens. Det efterlader mulighedern ±1, ±2, ±3, ±6, og ±9. Af den oprindelige ligning kan man se at x ≥ 0 .Man kan så teste om en af de nævnte resterende 5 muligheder er en løsning.


Svar #3
10. april 2011 af littlej (Slettet)

Det er godt nok en opgave med hjælpemidler, men jeg forstår ikke mit facit, derfor er det nok en god ide, at gøre det uden.
f(x)=g(x)
12*x^0,5=x^2-7x+18
12=x^2-7x+18 / x^0,5
-6=x^2-7x/x^0,5
-6+7x=x^2/x^0,5
-6+7x=x
-6=-6x
-1=-x

Det er, hvad jeg får det til, men det passer jo slet ikke med mit facit på TI89.

#2
Hvordan tester jeg om en af de 5 muligheder er en løsning?



Svar #4
10. april 2011 af littlej (Slettet)

Men hvad kan jeg tolke udfra facit? Altså hvad får jeg ud af at sætte f(x)=g(x)?


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. april 2011 af peter lind

#3 12=x2-7x+18 / x½ skal være 12=(x2-7x+18) / x½ Hvis du havde holdt orden på dine parenteser havde du formentlig heller ikke bare trukket de 18 (som skulle være 18/x½ over på den anden side af lighedstegnet.

Du tester ved at sætte om for eks. 3 er rod ved at erstatte x med 3 i ligningen og regner resultatet ud. Hvis resultatet er 0 er det en rod ellers ikke


Brugbart svar (1)

Svar #6
10. april 2011 af peter lind

#4 Det er den x værdi hvor graferne for de 2 funktioner skærer hinanden.


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. februar 2012 af Malou,Jensen (Slettet)

Hvad er det du har kvadratrod omkring? Er det x^0,5 der står i kvadratrod?

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. februar 2012 af nielsenHTX

#7 ja noget opløftet i en ½ er det samme som at tage kvadratroden af tallet så det er kun x'et.


Skriv et svar til: f(x)=g(x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.