Matematik

Grænseværdi og kontinuitet....

11. april 2011 af LuckyLuc (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg er lidt lost men hvorfor finder man grænseværdien x nærmer sig et bestem punkt Xo. Hvorfor skal det give samme værdi fra begge sider? Altså hvorfor er det essentielt?

 Hvad menes der på menneskesprog med:

1)Xo element i Dm(f)

2) Grænseværdien existerer(ved godt med denne, men skriver den for god ordens skyld)

3)f(X) --->f(Xo) når x---->Xo

Altså det er mest den første betingelse og sidste jeg ikke er helt med på. Det ville være dejlig med små eksempler, håber der er nogen der kan hjælpe.


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. april 2011 af Quantum (Slettet)

 dm er definotionsmængden

det andet betyder bare at funktionsværdien går mod et punkt når x går mod samme punkt


Svar #2
11. april 2011 af LuckyLuc (Slettet)

 Dm= Alle relle tal i x-aksens

Vm=Alle reelle tal i y-aksen

Så langt er jeg, men hvordan skal den første betingelse være "opfyldt". Hvordan kan man se at den er opfyldt, og forklare det i en større sætning. Min lærer sagde at "det antager han", men der på være en måde at kunne se det på.

Det andet hvad mener du med funktionsværdien(y kordinat ved punkt x?). 

Tak for forklaring ellers, det er mere simpelt end det ser ud til at være og når jeg kigger på nogle grafer kan jeg godt drage logiske konklusioner men har bare svært med at udtrykke det i et matematisk sprog. Tænker på hvis sensor stiller en spørgsmål og uddybning til eksamen.


Svar #3
11. april 2011 af LuckyLuc (Slettet)

 TIl sidst, hvorfor skal grænseværdien være den samme fra højre og venstre? Ved godt at det er så man kan se den er sammenhængenge, men vil gerne have en uddybning af det så jeg forstår det til den mindste detalje... Tak igen


Brugbart svar (1)

Svar #4
11. april 2011 af PoKulaKi (Slettet)

Man siger at x0 skal ligge i definitionsmængden, fordi det giver bare slet ikke nogen mening at overveje om funktionen er kontinuert der hvor den slet ikke er defineret. Det ville være som at undersøge om √x er kontinuert i x0= -3, det kan man ikke fordi man ikke kan tage kvadratroden af negative tal. Det er ikke et krav man skal bekymre sig så meget om når man regner, for man ville normalt opdage af sig selv at noget var galt hvis man var uden for definitionsmængden. 


Skriv et svar til: Grænseværdi og kontinuitet....

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.