Matematik

Andengradsligning?

11. april 2011 af chokolade1 (Slettet) - Niveau: C-niveau

 1. Nedenstående tabel viser sammenhørende værdier af alder og længde for en population af spækhuggere.

Alder (år) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Længde (cm) 310 348 386 424 462 500 536 572 610

a) Vis, at tallene passer i en model med forskriften: , hvor er længden målt i cm., og er alderen målt i år, og bestem tallene og . b) Forklar, hvad tallene og siger om sammenhængen mellem spækhuggernes alder og længde.   Jeg tror at det er en andengradsligning, men er ikke sikker? - I så fald, hjælp. Også hvis det ikke er en andengradsligning...

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. april 2011 af Anxyous (Slettet)

 "Vis, at tallene passer ind i en model med forskriften..." hvad kommer der så?

Brug regression på talmaterialet, og se hvilken type regression, der giver den laveste R2-værdi.


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

Hvis du nu skrev, hvorledes den opskrift ser ud, som er angivet i opgaven, ville det nok være lettere at hjælpe.


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. april 2011 af Anxyous (Slettet)

 Det skal nævnes, at du skal angive en funktion, og ikke en ligning.


Svar #4
11. april 2011 af chokolade1 (Slettet)

 Hov, kan se jeg glemte noget...

Hvis i nu forestiller jer at tallene var en tabel med to vandrette rækker, det var sådan tabellen så ud...

a) Vis, at tallene passer i en model med forskriften: L = at + b , hvor L er længden målt i cm., og t er alderen målt i år, og bestem tallene a og b.

b) Forklar, hvad tallene a og b siger om sammenhængen mellem spækhuggernes alder og længde.


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er jo en lineær forskrift. Så lav lineær regression på tabellens data.


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. april 2011 af Anxyous (Slettet)

 Det er en lineær funktion, ikke et andengradspolynomium.

Anvend lineær regression på talmaterialet.


Svar #7
11. april 2011 af chokolade1 (Slettet)

 Og så er spørgsmålet så, hvordan gør man det? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det kan, f.eks., gøres i Excel eller på moderne lommeregnere.


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. april 2011 af DJden (Slettet)

 Hvis du bruger TI-Nspire CAS, skal du vælge liste og regneark. Her skriver du alle dine værdier ind dvs. den første kolonne er alder (som er dine x-værdier) og den anden er længden (som er dine funktionsværdier). Så vælger du en ny side, eller deler din side med liste og regneark op i to og vælger data og statistik. Her vælger du så alder ad x-aksen og længden ad y-aksen. Så vælger du analyse-->regression-->vis lineær (m*x+b) :)

Og konstanterne er ret simple:

f(x)=a*x+b

a er hældningen. Dvs. når x vokser med 1, vokser f(x) med a.

b er skæringen med y-aksen. Dette kommer af følgende:

skæringen med y-aksen er, når x=0, dvs.:

f(0)=a*0+b=0+b=b :)


Skriv et svar til: Andengradsligning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.