Samfundsfag
hvad er socialisme
er det rigtigt?
• Socialisme : Et samfund hvor staten kommer til at eje fabrikker, og hvor private ikke må eje virksomheder. Under socialisme skal alle tjene lige løn. Hvis et land er socialistisk, kan det senere bliver til kommunistisk, fordi Karl Marx mente at modsætning mellem lønarbejdere og kapitalen, ville udvikle en arbejdsbevægelse. Hvis arbejdere vinder den kamp, vil de afskaffe den private ejendomsret og indføre proletaritets diktatur (Proletariatet er arbejderklassen, og med diktatur skal der forstås "arbejderklassens styre"). Da et land er socialistisk, hvor staten ejer fabrikker, så kan ingen private eje virksomheder, dvs. alle skal ud og arbejde, som betyder at staten bliver rigere og rigere.
Svar #1
11. april 2011 af phoebebuffay (Slettet)
Hvis du er i tvivl kan du altid søge efter det i eksempelvis denstoredanske.dk (onlineudgaven af den store danske encyklopædi =pålidelig kilde)
umiddelbart er din forklaring meget på grænsen mellem socialisme og marxisme.
Og det sidste du skriver med at staten bliver rigere er IKKE nødvendigvis rigtigt, se sovjetunionen og østtyskland som eksempler..
Svar #2
12. april 2011 af BrainChild (Slettet)
jeg fandt det på den store danske : under socialisme vil alle arbejde efter evne og blive betalt herefter.
et andet sted står der at alle skal have lige løn??
jeg forstår faktisk ik hvad for en er rigtig
Svar #3
12. april 2011 af phoebebuffay (Slettet)
Du kan 100% stole på, hvad du læser på denstoredanske.dk
Svar #4
12. april 2011 af BrainChild (Slettet)
jamen hvordan kan socialisme vær at alle arbejder efter evne og betalt herefter , det er jo kapitalisme :S
Svar #5
12. april 2011 af phoebebuffay (Slettet)
Den klassiske måde at formulerer det på i forbindelse med socialisme er: alle yder efter evne, og nyder efter behov.. det vil sige ikke efter hvor meget de arbejder , men efter hvad de har brug for, for at kunne klare sig..
Svar #8
12. april 2011 af BrainChild (Slettet)
men her står der : kommunisime, hvor enhver arbejdede efter evne og blive betalt efter individuelle behov--> er det ik dt du mener?
Svar #9
12. april 2011 af phoebebuffay (Slettet)
jo, kommunisme=den yderste gren af socialismen.. =et ideal
Svar #11
12. april 2011 af Walras
#3 Det er aldrig muligt at stole fuldstændigt på noget som helst, mest af alt, fordi de fleste emner stadig diskuteres flittigt i akademiske kredse uden eksakte svar. Derfor kan der naturligvis sagtens være synspunkter og argumenter, der er dominerende i debatten, hvorfor disse tages til troende, men de traditionelle idéer er ofte blev udfordret og historien skrevet om. Det er måske bare lidt svært at se, hvis man udelukkende bevæger sig indenfor sekundærlitteratur, der ikke behandler disse spørgsmål og metodiske spørgsmål eksplicit i bøgerne.
Det danske samfund er socialistisk efter moderne normer. Vi har en universel velfærdsmodel, hvor alle bidrager til fællesskabet igennem skatter, der indkræves progressivt, dvs indkomstudjævnende, og som efterfølgende udbetales igennem offentlig forbrug og transfereringer (SU, børnepenge, folkepension, dagpenge, kontanthjælp et cetera), som kommer alle til gavn. På den måde er det danske samfund et fint eksempel på det, socialister vil kalde at yde efter formåen og nyde efter behov. Der er ingen tvivl om, at det danske samfund ikke er det ideelle socialistiske samfund - dels qua vores stadig meget markedsbaserede økonomi og dels det fokus, der er på privat ejendomsret. Hvis du ser på Karls Marx' utopier, er det klart, at Danmark er langt væk fra "målet", men nu tog denne russiske samfundstænker også fejl i størstedelen af hans forudsigelser, hvorfor hans tanker måske ikke er så brugelige igen. Der er stor forskel på socialisme og kommunisme/marxisme. Generelt handler socialisme om at nedkæmpe uligheden økonomisk og socialt, fordi socialisterne har en grundlæggende tro på, at alle mennesker er ens.
Hvis du gerne vil se, hvordan kommunismen er, kan du eksempelvis spole frem til 3:24 i følgende klip fra De Uaktuelle Nyheder, hvor Mikael Bertelsen taler til Keld Albrechtsen fra Enhedslisten. Det er spækket med oplysninger, som du kan tage udgangspunkt i.
Svar #12
12. april 2011 af phoebebuffay (Slettet)
#11 Når nu du selv nævner, at man aldrig kan være helt sikker på noget, da er jeg nødt til at tilføje, at De uaktuelle nyheder helt sikkert IKKE er en anvendelig kilde, idet der er tale om et satireprogram. Den store danske encyklopædi revideres efterhånden som oplysninger om det givne emne, men som udgangspunkt kan man stole på, at det der står skrevet deri er sandt i forhold til hvad man ved om emnet..
Svar #13
12. april 2011 af Walras
#12 Jeg påstår ikke, at De Uaktuelle Nyheder er en anvendelig kilde, men lige det afsnit er nu engang spækket med slagkraftige oplysninger omkring kommunistisk socialisme. Hvis det, han sagde, var forkert, havde jeg naturligvis ikke henvist til det. Desuden betyder at tage udgangspunkt i at undersøge nærmere, at #0 selv måtte undersøge de påstande, der kom til udtryk, yderligere i dybden. Der skal altid mange kilder til. Satiren i indlægget går ikke på, hvad socialismen/kommunismen var og er men nærmere, at blå blok forfordeles i taletid på tv, hvilket slet ikke er relevant for #0's spørgsmål og absolut heller ikke bør tages til troende. Dette punkt burde jeg måske nok have været mere klar i, det kan jeg godt se. Tak.
Svar #14
01. februar 2014 af Low246 (Slettet)
Jeg har lidt problemer med dette spørgsmål:
"Hvad betød Socialismen for Abejderne & Arbejdsgiverne?"
Er der nogle der kan hjælpe mig med det?
Skriv et svar til: hvad er socialisme
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
