Samfundsfag

index tal?

14. april 2011 af mbloendal (Slettet) - Niveau: A-niveau

Vi har fået udleveret disse tal, men er i tvivl om, hvordan man regner index tal? Nogen der kan hjælp?

 </o:p>

1996</o:p>

1999</o:p>

2002</o:p>

2005</o:p>

Antal sengepladser </o:p>

22.733</o:p>

21.114</o:p>

20.278</o:p>

18.464</o:p>

Antal indbygger pr. sengeplads </o:p>

232</o:p>

252</o:p>

265</o:p>

294</o:p>

Indlæggelser (1000)</o:p>

1092</o:p>

1128</o:p>

1147</o:p>

1187</o:p>

Sygehuspersonale </o:p>

79.353</o:p>

80.341</o:p>

80.446</o:p>

80.579</o:p>


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. april 2011 af Jens6554545 (Slettet)

Ved omregning til indekstal vælger man et tidspunkt(ofte et årstal), som bruges som udgangspunkt for beregningerne. Dette år kaldes basisår. Basisår sættes altid til 100 som indekstal.

indekstal for år N=talværdi for år N/talværdi for basisåret *100


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. april 2011 af mariegrøn (Slettet)

Værdi ved slutår / værdi ved startår * 100 = Indeks tallet / 100 + det procentvise stigning eller fald


Svar #3
14. april 2011 af mbloendal (Slettet)

Så hvis jeg vælger, at mit basis år er 1996 og tager udgangspunkt i antal sengepladser.

Så vil formlen hedde: 21.114 / 22.733 * 100 = 92,8

Og hvis man så regner yderligere fra 1996 til 2002, så hedder den: 20.278 / 22.733 * 100 = 89,2

Hedder det så bare, at indexet er på 92,8 eller 89,2?

Er det rigtigt forstået?


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. april 2011 af Jens6554545 (Slettet)

Ja det er det, men når man regner i indekstal så runder man kraftigt op:

altså 92,8 = 93

89,2=89

osv.

Men ellers ser det rigtig ud :D


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. april 2011 af Walras

#4 Man runder nu ikke op til nul decimaler.. Det er fint med en til to decimaler på indekstal.


Skriv et svar til: index tal?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.