Matematik

En ligning og en forskrift

18. april 2011 af LuckyLuc (Slettet) - Niveau: B-niveau

1) Gør rede for, at  x = 1 er den ene løsning til ligningen  (x-1)(3x+6)=0 og bestem den anden 

løsning.    -Den er taget ud fra en eksamensopgave hvor man ikke må bruges hjælpemidler. Har lige en hjerneblødning og kan ikke finde den anden løsning. Når man sætter 1 på x's plads så bliver ligning 0, det er vel svaret på første del af opgaven. Er dog lidt i tvivl om min "redegørelse" er godt nok svar.   2)En virksomhed producerer cykellygter. De samlede omkostninger ved produktionen kan beskrives ved
en lineær funktion f(x)=ax+b , hvor x er det producerede antal cykellygter, og f(x)  er de samlede
omkostninger.

De samlede omkostninger ved produktion af 100 stk. cykellygter er 4000  kr., og de samlede omkostninger ved produktion af 150 stk. cykellygter er 4500kr .
a) Bestem en forskrift for de samlede omkostninger f .   -y2=4500, y1=4000 og x2=150, x1=100. Så den hedder 500/50, hvilket er 10. Og svaret må vel være f(x)=10x? Altså vi får ikke oplyst noget om en begyndelses værdi. Eller siger man b=y1-a*x1 hvilket svaret til 4000-10*100=3000. Og vi får en forskrift der hedder f(x)=10x+3000. Håber en der kan hjælpe med simple opgaver. 

Brugbart svar (1)

Svar #1
18. april 2011 af NejTilSvampe

1) - det er fint, du ved at x=1 er en løsning fordi begge sider er ens for x=1.

benyt nulreglen til at finde den anden løsning. dvs. løs ligningen:

(3x+6) = 0


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. april 2011 af Studieguruen (Slettet)

Du har faktisk at gøre med et faktoriseret andengradspolynomium, hvor du ved at for at ligningen skal være nul, må en af de to faktorer være nul. Den ene faktor til venstre kan kun være nul, hvis x = 1, mens den anden faktor kræver at x = -2. Derfor vil den anden løsning være x = -2.


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. april 2011 af mette48 (Slettet)

Når man sætter 1 på x's plads så bliver ligningens højre side 0, Verdierne på højre og venstre side af = er altså ens, så ligningen er opfyldt

a=(y2-y1)/(x2-x1) er ganske rigtig 10, dette indsættes så y=10x+b

(x1,y1)=(100,4000) indsættes og b beregnes


Svar #4
18. april 2011 af LuckyLuc (Slettet)

Ved den første har jeg lavet en hjerneblødning og regnede diskriminanten forkert... Den anden, så er løsning f(x)=10x+3000 eller f(x)=10x+b eller hvordan? Mange tak for hjælpen


Svar #5
18. april 2011 af LuckyLuc (Slettet)

Duh selvføligelig... Nulreglen, tak for hjælpen Scorleone og Nejtilsvamp


Skriv et svar til: En ligning og en forskrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.