Matematik

y'

20. april 2011 af jrnh555 (Slettet) - Niveau: B-niveau

grafen for funk. f, der er løsning til diff-ligning

y'=y+k

har asymptoten med ligningen y=-2 bestem k

når y'=y+k er hældningskoefficienten  så ikke 1? dvs den skære i 2 eller hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. april 2011 af TorbenA (Slettet)

Nej den går ikke. Løsningen er jo ikke en lineær funktion.

Da k er konstant, er k' =0. Så kan du skrive

(y + k)' = y + k

så y + k  er en eksponentialfunktion, som jo har en vandret assymptote. Men den skal såmænd nok ligge i -2 :-)


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. april 2011 af NejTilSvampe

du kan seperere variablerne:

1/(y+k) dy = dx

ln|y+k| = x + c

y = Ce^x + k

k = -2 , fordi Ce^x  har en vandret asymptote y = 0 , ved at forskyde grafen to ned forskydes asymptoten også.


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. april 2011 af Euroman28

Hvis løsningskurven til differential-ligningen har vandret assymptote i y = -2

så antager jeg at løsningen til differential-ligninng

har

begyndelsesbetingelsen y(0) = -2

Med det kan vi løse ligningen

Vi integrerer så på begge sider

hvilket giver ligningen ved at tage exp på begge sider

Ved at indsætte begyndelsesbetingelsen fåes

k = 3

hvilket giver løsningen

dette er en løsning til diff-ligningen

idet

Det ses at vi at tegne y(x) at denne har vandret assymptote i y = -2.

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Funktionen ex har x-aksen, altså linien y = 0 , som vandret asymptote, idet ex → 0 for x → -∝ . Derfor har funktionen ex -k linien y = -k som vandret asymptote. Den søgte værdi for k , der giver linien y = -2 som vandret asymptote, er derfor k = 2 .


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. april 2011 af NejTilSvampe

#3 -

forstår ikke dit argument for y(0) = -2

Ce^x  har vel en vandret asymptote ved y = 0  fordi:

Ce^x --> 0 for x --> -∞

dermed må

Ce^x -2 ---> -2  for  x--> -∞

Se tegning, hvor jeg har tegnet din funktion  f(x) = e^x -3  , og linjen  y = -2  , det ses TYDELIGT, at der ikke er en vandret asymptote ved -2, for din funktion.

Vedhæftet fil:Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #6
20. april 2011 af Euroman28

Jeg ved ikke hvad jeg tænkte det .......God nat...Glem det...

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. april 2011 af NejTilSvampe

for at smøre salt i såret glemmer du også integrationskonstanten da du løste differentialligningen =) hehe men vi er her jo for at lære ;-)  .. ikke at den spiller nogen rolle for bestemmelsen af k, men stadig xD

Jeg laver iøvrigt selv en fortegnsfejl i #2 ... beklager.


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. april 2011 af Euroman28

Har været vågen siden kl. 5 imorgen. Men ja men blev færdig i 2009 selv, men man glemmer hurtigt...

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. april 2011 af TorbenA (Slettet)

Jeg retter lige nr #1:

For ikke at forveksle funktionen med en y-koordinat, vil jeg kalde unktionen f(x).

Da k er konstant, er k' =0.

Så er  (f(x) + k)' = f '(x) + k' = f '(x) + 0 = f '(x). dvs f '(x) = (f(x) + k)'. 

Så er ligningen:

(f(x) + k)' = f(x) + k

Her er løsningen, at  f(x) + k er en eksponentialfunktion, som jo har en vandret assymptote  y = 0.

Dvs. f(x) + k → 0 for x → -∞

og f(x) → -k for x → -∞

Hvis grænseværdien skal være -2, er -k = -2 og k = 2. I overenstemmelse med #4 :-)


Skriv et svar til: y'

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.